Gewesten zijn gewonnen voor investeringspact Michel

Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn gewonnen voor het investeringspact dat premier Charles Michel (MR) begin deze maand heeft voorgesteld. Die wil dat de federale en de gewestelijke overheid met de privé-sector samenwerken om grote investeringen mogelijk te maken.
(Archieffoto)

Op het overlegcomité, waarin de verschillende regeringen van het land samenzitten, hadden de verschillende gewesten hun verlangenlijstje mee.

"Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil de realisatie van allang beloofde investeringen. "Het spoor, daar wachten wij nog altijd op, op het meerjarenplan. Ik denk onder meer aan de lijn Hasselt-Neerpelt en de tweede spoorontsluiting van de haven van Antwerpen." Ook Brussel ziet wel wat in investeringen in mobiliteit. Minister-president Rudi Vervoort (PS) geeft een korte opsomming: "Het GEN, de tunnelproblematiek en het metronet."

Waals minister-president Paul Magnette (PS) greep de gelegenheid aan om andermaal zijn ongenoegen te uiten over het besparingsbeleid dat de federale regering tot nu toe voert. "Wij hebben altijd gezegd dat die austeriteit on niet zal helpen. Wij hebben investeringen nodig in België." Magnette denkt voor wat Wallonië betreft, denkt Magnette aan mobiliteit en aan groene energie. 

Bourgeois pleit in dat verband voor een versoepeling van de Europese begrotingsregels. "Omdat ik het onzinnig vind dat je grote, duurzame, uitzonderlijke investeringen niet kunt afschrijven, vindt hij. "Ik vind dit een rem op de investeringen." Bourgeois vindt dat de investering over enkele tientallen jaren moet kunnen worden afgeschreven en wordt daar nu in gesteund door de premier en de andere deelstaten.

Meest gelezen