Burgemeester onthutst over houding Brussels gerecht: “Werkstraf van 300 uur voorschietende overvaller is veel te mild”

© rdb

Eén dader die tijdens een brutale overval op de Proxy Delhaize vorig jaar op de politie vuurde, kreeg een werkstraf van 300 uur. “Veel te mild. hoe kunnen wij politiemensen zo nog motiveren?”, zegt burgemeester Vansteenkiste.

Joris Herpol,rdb

We schrijven vrijdag 12 mei 2017. In de vroege ochtend, voor het openen van de Proxy Delhaize aan de Kaasmarkt in Wemmel, wachtten drie overvallers het personeel op om hun slag te slaan. Ze bedreigden een werknemer van de schoonmaakploeg met een vuurwapen en duwden hem de winkel binnen.

De man kreeg een klap op het hoofd omdat hij de kluis niet kon openen. Intussentijd had een buur de politie verwittigd.

De patrouille die in de buurt was, zag hoe de derde overvaller al toeterend zijn kompanen naar buiten probeerde te lokken om op de vlucht te slaan. Hij reed weg en kort daarop werd de politie door beide overvallers onder vuur genomen.

17 en 20 jaar oud

Ze schoten gericht op de agenten, maar raakten gelukkig niemand. Een ploeg van de politiezone Dilbeek die net de parking kwam opgereden, raakte toen met het politievoertuig een verdachte. Uiteindelijk konden de inspecteurs het duo inrekenen.

De twee verdachten zijn afkomstig uit Molenbeek en waren op het moment van de feiten amper zeventien en twintig jaar oud. De bestuurder van de vluchtauto bleef spoorloos.

Uiteindelijk moest één meerderjarige voor de Brusselse rechter verschijnen. Dat leidde tot een werkstraf van 300 uur. Burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL) reageert onthutst. “Bij deze overval werd een werkman van het warenhuis gemolesteerd en werd de politie onder vuur genomen. Met gevaar voor eigen leven heeft de politie de daders ingerekend. Dan kan je toch niet tevreden zijn met een werkstraf van 300 uur?”

Vansteenkiste beseft dat hij hier niet veel tegen kan ondernemen. “Maar ik begrijp politiemensen die hierdoor gedemotiveerd geraken. De daders hadden bovendien al een gerechtelijk verleden en waren bekend bij de diensten. Het ging ook om een goed voorbereide overval. Wij vragen aan het Brusselse gerecht om meer aandacht te hebben voor zo'n zware feiten. Ik zal ook onderzoeken of we hiervoor een officieel schrijven kunnen richten.”

Burgemeester Vansteenkiste staat niet alleen met zijn ongenoegen. Uitbater Luc Van den Steen van de Proxy Delhaize Wemmel zegt ‘verbouwereerd’ te zijn. “Onze werkman was ruim een maand arbeidsongeschikt. Deze lakse straf is onbegrijpelijk. We hebben meer veiligheidsmaatregelen genomen. Niemand gaat alleen nog binnen en de hele site wordt permanent gefilmd.”

Juiste signaal

Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver: “Al onze werknemers en klanten moeten steeds veilig en in de beste omstandigheden kunnen functioneren. We doen geen uitspraken over de grond van de zaak, want we hebben vertrouwen in justitie. We hopen wel dat het juiste signaal wordt gegeven.” Substituut-procureur des Konings Carol Vercarre van het parket Halle-Vilvoorde laat weten dat het parket in beroep is gegaan tegen de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus