Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Wouter Vandenhaute: "Die taliban-achtige zuiveringen in het wielrennen zouden moeten ophouden"

Wouter Vandenhaute: "Die taliban-achtige zuiveringen in het wielrennen zouden moeten ophouden"
Beeld Jan Aelberts

In een opmerkelijk interview met Knack komt Woestijnvis-topman Wouter Vandenhaute terug op zijn mislukte overnamebod op Anderlecht. Maar vooral in het wielerdebat zegt hij duidelijk waar het op staat: "Het is toch verschrikkelijk dat ze Armstrongs tourzeges hebben afgepakt?" En ook: "Doping moet je alléén bestrijden vanwege competitievervalsing. Niet om morele redenen of gezondheidsredenen."

Eerst over voetbal: ja, hij is nog altijd Anderlecht-fan en ja, hij gaat nog kijken. Over zijn mislukte overnamebod zegt hij dit: "Ik had er zin in, we hadden een goed plan, maar uiteindelijk heeft de club voor Marc Coucke gekozen. Ik wens hem veel geluk. Ik hoop dat het snel weer beter gaat met Anderlecht."

Dat betekent niet dat Vandenhaute niet meer in het voetbal wil stappen: "Ik sluit het niet uit. Ik word morgen 56: ik ga niet nog eens tien jaar wachten om iets in het voetbal te doen."

Waar hij natuurlijk wel al een belangrijke rol speelt, is in het wielrennen. Met Flanders Classics is hij eigenaar van zes Vlaamse voorjaarskoersen, met de Ronde van Vlaanderen als blikvanger. Dat Lance Armstrong er dit jaar eregast is, heeft heel wat reacties uitgelokt. "Gaan we Armstrong in een praalwagen opvoeren? Absoluut niet, maar we gaan hem ook niet verstoppen als een gangster. Ik erger mij aan de selectieve verontwaardiging."

'Gaan we Armstrong in een praalwagen opvoeren? Absoluut niet, maar we gaan hem ook niet verstoppen als een gangster'
Wouter Vandenhaute

Doping tolereren wil hij niet doen, maar "die taliban-achtige zuiveringen in het wielrennen zouden moeten ophouden, want ze helpen de sport niet vooruit. Doping moet je alléén bestrijden vanwege competitievervalsing. Niet om morele redenen of gezondheidsredenen."

Vandenhaute ziet ook een link tussen hoe de wielersport vandaag is georganiseerd én het dopinggebruik: "Wij organiseren de wielersport op een manier dat we iemand als Vinokoerov in de verleiding brengen om de strijd aan te gaan met 'grotere motoren'. Dat hij doping heeft gebruikt, is uiteindelijk ook ónze verantwoordelijkheid."

'Het huidige organisatiemodel van het wielrennen is een gedrocht'
Wouter Vandenhaute

En hoe moet de koers er dan wel uitzien? Kortere wedstrijden, een kortere Tour de France, Tirreno-Adriatico en Parijs-Nice schrappen en ervoor zorgen dat de beste renners de beste wedstrijden tegen elkaar rijden. "Het huidige organisatiemodel van het wielrennen is een gedrocht."