Direct naar artikelinhoud
kunst

Kunstenfestival The Crystal Ship meert voor de derde keer aan in Oostende

Jaune (België)Beeld ©Henrik Haven / Jaune

Voor het derde jaar op rij laat The Crystal Ship vanaf de paasvakantie een vijftiental nationale en internationale straatkunstenaars los op Oostendse straten en gebouwen. De stad aan zee maakte alvast enkele kleppers van namen bekend.

Vanaf 7 april nemen jonge, minder jonge, nationale en internationale kunstenaars de publieke ruimte in Oostende over. Het gratis kunsttraject van de stad aan zee kende vorig jaar een groot succes - de vorige twee edities trokken meer dan 100.000 bezoekers. “De bedoeling van The Crystal Ship is om kunst dichter bij de mensen, bij de inwoners te brengen. Onze formule is om midden in de stad, op muren midden in de wijk, op plaatsen waar mensen wonen, werken, leven, … kunstenaars hun ding te laten doen", vertelt burgemeester Johan Vande Lanotte.

Opmerkelijke affiche

De volledige line-up wordt pas over enkele weken bekendgemaakt, maar het festival kondigt vandaag al enkele grote namen aan. Voor het campagnebeeld van dit jaar ging The Crystal Ship bijvoorbeeld in zee met collage-artiest Sammy Slabbinck. Hij ontwierp in 2016 de cover van You Want It Darker, het laatste Leonard Cohen-album.

Ook de Belgische talenten Matthew Dawn en Jaune zullen de straten van Oostende onder handen nemen. Jaune is gekend voor zijn absurde speling met het zichtbare en onzichtbare van het straatbeeld. Als rode draad doorheen zijn werk gebruikt hij vuilnismannen die, ondanks hun fluorescerende outfits en belangrijke publieke rol, vervlochten zijn geraakt met de straat.

De affiche van The Crystal Ship werd dit jaar gemaakt door Sammy Slabbinck.Beeld Sammy Slabbinck

Internationale artiesten zoals Icy & Sot vullen de line-up aan. De Iraanse broers, die in New York wonen, zijn bekend voor hun muurschilderingen, video's en installaties die verschillende sociale en politieke kwesties zoals mensenrechten, kapitalisme en milieuvervuiling aankaarten. Hun werk, dat de grenzen van artistieke censuur overstijgt, verscheen al in Iran zelf, de VS, Duitsland, China, Noorwegen en enkele andere landen. Nu dus ook bij ons. 

Icy & Sot (Iran) - Wall StreetBeeld Icy & Sot

Ook Frankrijk is vertegenwoordig met werk van het duo Zoer & Velvet en de humoristische tekeningen en verhalen van Franse straatartiest Oak Oak. 

“De verzameling van kunstwerken in de Oostendse openbare ruimte is al indrukwekkend en wordt dankzij de derde editie nog grootser", vertelt Bjørn Van Poucke, curator van The Crystal Ship. "Ons festival is intussen al bekend bij heel wat kunstenaars. De unieke sfeer van Oostende wordt door velen naar voren geschoven als de voornaamste reden om naar hier af te reizen. Dit zijn natuurlijk ambassadeurs waar we uitermate trots op zijn.”

Oak Oak - Bruce LeeBeeld ©rv / Oak Oak

Jong talent

Dit jaar organiseert The Crystal Ship opnieuw een talentenjacht voor jongeren tussen 14 en 20 jaar. Zij kunnen op thecrystalship.org een eigen ontwerp indienen dat beoordeeld zal worden door een professionele jury onder leiding van curator Bjørn Van Poucke. Vijftien talenten zullen de kans krijgen om tijdens vier workshops hun ontwerp te verfijnen. Uiteindelijk zal één van hen, na selectie door een jury, de kans krijgen om een muurschildering te maken die deel uitmaakt van het vaste kunstenparcours.

Tijdens de eerste week van de paasvakantie kan je de artiesten aan het werk zien in Oostende. Vanaf 7 april zijn alle werken klaar en wordt de vernieuwde fiets- en wandelroute gelanceerd die de verbinding maakt tussen alle gerealiseerde kunstwerken van de drie edities.

Colectivo Licuado (Uruguay) - In Wall We Trust Festival - ItaliëBeeld ©rv / Colectivo Licuado
Zoer x Velvet (Frankrijk)Beeld ©rv / Zoer x Velvet
Ben Slow (Verenigd Koninkrijk)Beeld © rv / Ben Slow
Milu CorrechBeeld ©Salvatore Curcio
A Squid Called Sebastian (België)Beeld © rv / A Squid Called Sebastian
Telmo & Miel (Nederland)Beeld ©rv / Telmo & Miel
Matthew Dawn (België) - After All, Strangers Again - GentBeeld © rv / Matthew Dawn
Etam Cru (Polen)Beeld ©rv / Etam Cru
Joachim (België)Beeld ©rv / Joachim