Ook hier kamperen al dagenlang ouders voor de schoolpoort maar zij mogen dat doen in een… oude treinwagon

© slr

© slr

© slr

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Drie ouders kamperen al sinds eind vorige week in een oude treinwagon aan de freinetschool Het Reuzenhuis in Tielt. Donderdag pas mogen ze hun kinderen inschrijven, maar dit jaar zijn er slechts drie plaatsen vrij. Dat is zeer uitzonderlijk.

Steven Leenknegt

In een oude treinwagon op het terrein van de freinetschool Het Reuzenhuis hebben drie ouders het zich gezellig gemaakt. Ze wachten vol spanning af om hun kinderen op donderdag in te schrijven voor het volgende schooljaar. De vorige jaren was er altijd voldoende plaats voor nieuwe leerlingen, maar dit jaar werden al uitzonderlijk veel broers en zusjes ingeschreven. De school wil ook alleen maar klassen van 22 leerlingen. Zo schieten er slechts drie plaatsen meer over.

Isabel Tallir woont enkele huizen verderop, maar wil dolgraag haar zoontje Jasper (2) naar Het Reuzenhuis laten gaan. “Vorige week hoorde ik dat er slechts één plaats vrij was. Op donderdagavond stond ik al met een busje aan de school met de gedachte om er een week in te verblijven”, zegt Isabel.

Totaalplaatje

Diezelfde avond kwam ook Jens Vandenberghe toe aan de school voor zijn kindje Lou (2). Hij had al contact gehad met de directie, die intussen had laten weten dat er drie vrije plaatsen waren. De school bood beide ouders aan om gebruik te maken van de oude treinwagon naast de school. Die wordt door de klassen ook gebruikt voor activiteiten.

Even later voegde ook Angelique Deserranno uit Aalter zich bij de groep. Zij wacht op een plaatsje voor haar dochtertje Aimé (2). “We kenden elkaar niet, maar onmiddellijk was er een klik. Dat we allemaal voor dezelfde school kiezen, zorgt ook al voor een band. Voor ons biedt Het Reuzenhuis net iets meer dan een andere school. De leerlingen worden op een eigentijdse manier benaderd. Zo moeten ze bijvoorbeeld niet in de rij staan. Toch zijn alle leerlingen hier gedisciplineerd. De school gaat ook op heel creatieve wijze om met het lessenpakket. En dat allemaal in een prachtige omgeving. Het totaalplaatje klopt gewoon”, zegt Angelique.

Toilet bevroren

Toch bleek het aanvankelijk geen gemakkelijke opdracht om een week lang in de oude treinwagon te leven. De enige bron van verwarming is een elektrisch vuur. De eerste nacht was wel heel koud voor wie de wacht hield. “Intussen hebben we al gezorgd voor extra isolement door extra folies aan te brengen”, klinkt het bij de ouders. “Sinds vandaag (maandag, nvdr.) is het water in het toilet in de wagon bevroren. Gelukkig mogen we de toiletten van school gebruiken.”

Koken doen ze in een kleine keuken. Het eten wordt vooral thuis klaargemaakt en opgewarmd in de microgolfoven in de wagon. De ouders hebben onderling goede afspraken gemaakt zodat iedereen om de beurt boodschappen kan doen. “Telkens wanneer iemand ons komt aflossen, hebben ze wel iets mee voor ons. We hebben nog niets te kort gehad”, zegt Angelique.

De sfeer is zeer hartelijk en de verhalen vloeien rijkelijk. Toch is het in spanning wachten op donderdag. “De opluchting zal groot zijn, maar ik denk dat we deze ervaring ook zullen missen”, zegt Isabel. “Dit schept toch een speciale band. Ik ben dan ook blij dat onze kinderen samen in dezelfde klas zullen zitten. Zo komen we elkaar nog tegen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen