Diëtisten waarschuwen voor het ‘Assepoester’-dieet

Met de ‘Cinderella-challenge’ doet op internet opnieuw een trend de ronde die door experts als gevaarlijk wordt beschouwd. Het doel? Vermageren tot je zo’n taille hebt als Disney-prinses Assepoester (Nederlands voor Cinderella, red.). Diëtisten vinden dat geen goed idee omdat cartoonfiguren allesbehalve een gezond gewicht promoten.

vwh, tib

Het zogenaamde Assepoester-dieet vindt zijn oorsprong in Japan en duikt nu op in onze contreien. Op sociale media, vooral op Twitter, is de uitdaging om veel gewicht te verliezen en op de sprookjesprinses te lijken erg populair. Het ‘Assepoester’-dieet wordt bepaald aan de hand van een formule, waarbij het kwadraat van je lengte (in meter) vermenigvuldigd wordt met 18. Bijvoorbeeld: als je 1m75 groot bent, kom je op een streefgewicht van 55 kilo.

Anders verwoord: het ‘Assepoester’-dieet werkt toe naar een BMI (Body Mass Index) van 18 . Een gezond BMI zit tussen de 18 en de 25, maar het is vooral problematisch wanneer BMI een streefdoel wordt. “BMI is een richtlijn, die vooral dient om uitzonderingen of grote veranderingen op te sporen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. “Een sporter met een BMI van 28 heeft niet per se overgewicht of een meisje met een BMI van 17 is daarom niet ongezond, het cijfer is meer een richtlijn over wanneer je medisch advies zou moeten vragen. Ook een evolutie in BMI is zorgwekkend : als er bijvoorbeeld een daling van 25 naar 20 is op korte tijd, kan dat een indicatie zijn dat er iets aan de hand is. Maar verder zegt een BMI niets over je levensstijl, je lichaamsvorm of hoe gezond je bent, dus het zou ook geen streefdoel moeten zijn”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer