© ivan put

“Antwerpse jongeren winnen zelfvertrouwen door opleiding vorkheftruck”

Antwerpse jongerenorganisaties hebben de afgelopen vijf jaar tientallen jongeren naar een korte, intensieve opleiding ‘vorkheftruck/reachtruck’ toegeleid. Die heeft voor het merendeel van hen vast werk, of minstens competenties en ook veelgevraagde attesten opgeleverd.

De stad Antwerpen investeerde zo’n 100.000 euro in het project om jongeren op te leiden tot vorkheftruckchauffeur, dit via het opleidingsinstituut Furbo. Ze kunnen ook (veiligheids)attesten verdienen, die veel worden gevraagd in sectoren zoals de logistiek, bouw of de chemie.

“We plukken jongeren, 18 tot 25 jaar, als het ware van de pleintjes of uit onze jeugdwerkingen, en bieden ze een intensieve opleiding van acht dagen”, zegt Filip Balthau, coördinator van JES-Antwerpen, een van de jongerenorganisaties die meewerken..

Bij de jongste lichting hadden veertien van de twintig jongeren na zes maanden vast werk. “Het is voor de jongeren ook een gelegenheid om opnieuw vertrouwen te krijgen in de maatschappij en in zichzelf”, zegt Mostafa Ameziane, een van de begeleiders. “We werken ook aan attitudes. Dinsdag was er de staking bij het openbaar vervoer. Dan komt het er bijvoorbeeld op aan om zelf naar manieren te zoeken om op het werk te geraken.”

De vraag naar magazijnmedewerkers is volgens de stad groot. Het aantal vacatures kent een forse stijging, van 89 in 2016 naar 139 in 2017.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER