© *

© Erwin Mynsberghe

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Efficiëntste manier om wolhandkrabben te vernietigen: "Vangen en verbranden"

Als we grote hoeveelheden Chinese wolhandkrabben willen vangen en vernietigen, kunnen we ze volgens marien bioloog Francis Kerckhof van het Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen best vangen met ijzeren fuiken en ze nadien verbranden. Want de beestjes zijn zo sterk dat ze zelfs bestand zijn tegen chemische insecticiden als het dodelijke DDT.

tg

In opdracht van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) gaan onderzoekers in Aarschot allerhande manieren uittesten om de overpopulatie aan wolhandkrabben uit het water te vissen en te vernietigen. Wanneer die technieken op punt staan, zullen ze naar heel Vlaanderen worden verspreid. Want de beestjes zitten intussen overal en blijven zich maar vermenigvuldigen. Ze vernietigen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ze zijn zo sterk dat ze zelfs chemische verdelgingsmiddelen overleven, zo wees een test met het dodelijke DDT uit in Duitsland.

“Het feit dat ze hier zo massaal zitten, bewijst dat onze waterkwaliteit fel verbeterd is. Dit is het goede nieuws. Anderzijds kunnen we er niet naast dat het niet leuk is om ze in je huis of tuin te vinden. Ook al zijn ze dan onschadelijk voor de mens”, zegt Kerckhof. Onschadelijk zien ze er nochtans allerminst uit wanneer ze hun scharen rechtzetten wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen. “Wees gerust, ze zullen je vinger zeker niet afbijten”, zegt de wetenschapper.

Minister Schauvliege bindt nu de strijd aan met de wolhandkrabben die zowel in zoet als in zout water overleven. “Ik denk dat er niet veel mogelijkheden zijn als we ze op grote schaal willen vernietigen”, zegt Kerckhof. “Bouw er een muur rond en ze kruipen er over. Ik bedoel, ze zijn zo sterk dat ze alles overleven. De enige manier om ze op grote schaal te vangen, is door fuiken te plaatsen. Dat zijn speciale krabbenkooien uit ijzer. Anders bijten ze zich een weg naar de vrijheid. Eens gevangen kan men ze best verbranden. Of dat in een verbrandingsoven is of op andere manieren, moet nog onderzocht worden. “

“Zitten ze in je tuin en wil je ze vernietigen zonder er met een voorhamer op te slaan, steek je ze best in de diepvriezer. Dan sterven ze een vrij pijnloze dood.”

Echte veelvraten

Wolhandkrabben zijn echte veelvraten. Geraken ze gevangen in visnetten, mag de visser er zeker van zijn dat hij die dag een pak minder opbrengsten heeft. Vooral de palingvisserij is de krabben liever kwijt dan rijk. Maar niet alleen het visbestand wordt bedreigd, de krabben ondergraven ook oevers wat op termijn tot gevaarlijke situaties zou kunnen leiden.

Terugsturen naar Azië

In Nederland, in het IJsselmeer, vangt men de krabben om ze naar Azië te exporteren. Daar zijn de krabben een echte delicatesse, maar kunnen er nog maar met moeite gekweekt worden door de grote watervervuiling ter plaatse. “Bij ons wordt consumptie afgeraden omdat onderzoek heeft uitgewezen dat ze parasieten, zware metalen en andere schadelijke stoffen bevatten”, zegt marien bioloog Francis Kerckhof van het

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER