© Photo News

15 jaar cel gevorderd voor pizzabakker uit Heusden-Zolder

De federale parketmagistraat heeft op het proces in beroep tegen de drugsbende rond pizzabakker Gennaro Bartolomeo (45) uit Heusden-Zolder zwaardere celstraffen gevorderd dan de beklaagden in eerste aanleg gekregen hadden.

“Het gaat hier niet om kleine dealers die hier en daar een grammetje coke verkochten. Deze organisatie voerde tonnen cocaïne in waarmee duizenden mensen vergiftigd werden en de maatschappij mag voor de gevolgen opdraaien. Geen van de beklaagden neemt zijn verantwoordelijkheid en als ze al iets verklaren, zijn het leugens”, zei federaal parketmagistraat Marianne Cappelle.

Hoewel ze zich in principe kan vinden in het vonnis van de eerste rechter, vindt ze dat de opgelegde straffen wel wat hoger hadden mogen zijn. Ze blijft daarom bij haar oorspronkelijke vordering. Dat betekent 15 jaar voor Gennaro Bartolomeo en 13 jaar voor de Colombiaanse Marlene A.G., ook wel ‘La Tia’ genoemd. Beide protagonisten hadden in eerste aanleg 12 jaar cel gekregen.

Voor boekhouder Vezio D.P. werd vijf jaar cel gevraagd, alsook de ontbinding van drie van zijn vennootschappen. Voor zijn echtgenote en die van Gennaro eiste Cappelle een jaar cel. Wat de verbeuring van de criminele vermogensvoordelen betreft, kon de federale magistraat zich vinden in het vonnis van de eerste rechter. Die had ruim 7,1 miljoen euro verbeurd verklaard.

De veertien beklaagden die in beroep gingen, worden vervolgd voor hun deelname aan een criminele organisatie, witwaspraktijken en vier cocaïnetransporten, voor in totaal 242 kilo. In het dossier is volgens Marianne Cappelle sprake van een zestigtal trafieken, maar harde bewijzen voor hun betrokkenheid daarbij ontbreken. Het proces gaat volgende week nog verder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer