Rechter maakt levenslang rijverbod voor Jelle Borkelmans ongedaan

© *

Jelle Borkelmans, de 25-jarige zoon van voormalig assistent-bondscoach Vital Borkelmans, kan opgelucht ademhalen. De rechter heeft deze middag in beroep het levenslang rijverbod dat de politierechter hem begin dit jaar had opgelegd, ongedaan gemaakt.

Arne Franck

Op 13 januari 2015 testte de jonge Bruggeling positief op het gebruik van cocaïne en cannabis. Hiervoor kreeg hij in oktober vorig jaar bij verstek drie maanden effectieve celstraf, een geldboete van 2.400 euro en twee jaar rijverbod.

Daarnaast oordeelde de rechter Borkelmans door zijn drugsprobleem blijvend ongeschikt was om nog een voertuig te besturen. In de praktijk komt dit neer op een levenslang rijverbod. Na verzet werd die uitspraak begin januari bevestigd, maar Borkelmans ging in beroep en in mei werd de celstraf omgezet in 80 uur werkstraf.

De geldboete van 2.400 euro en het rijverbod van twee jaar bleven ongewijzigd maar er werd op vraag van de verdediging wel een deskundige aangesteld om rijgeschiktheid met Jelle Borkelmans te onderzoeken. Dat onderzoek is klaarblijkelijk positief uitgedraaid voor Borkelmans want de rechter oordeelde deze middag dat Borkelmans wél nog geschikt is om met een auto te rijden.

Zijn uiteindelijke straf komt hiermee op 80 uur werkstraf, een geldboete van 2.400 euro en twee jaar rijverbod. Daarnaast moet hij ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw doen en moet hij zich psychologisch en medisch laten onderzoeken.

"We zijn uitermate tevreden met deze uitspraak", reageert Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Jelle Borkelmans. "Mijn cliënt werd recent papa van een dochtertje en heeft een nieuwe job. Een levenslang rijverbod zou een ramp hebben betekend. Zo'n straf kan zowel privé als professioneel immers tot een isolement leiden. Mijn cliënt heeft zijn drugsprobleem aangepakt en de relatie met zijn vader is intenser dan ooit. Ze trekken zich enorm aan elkaar op."

Niettegenstaande de positieve uitspraak hangt er de Bruggeling nog een en ander boven het hoofd. Jelle Borkelmans belandde in januari in de cel voor zijn betrokkenheid bij hooliganisme na de voetbalwedstrijd tussen Club Brugge en SS Napoli. Na anderhalve maand voorhechtenis werd hij vrijgelaten. Deze zaak wordt later nog behandeld in de correctionele rechtbank. "Het onderzoek is nog bezig en het is wachten op de doorverwijzing. Maar ik heb alle vertrouwen in de goede afloop", aldus nog Van Steenbrugge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen