© BELGA

Prins Laurent krijgt toestemming om zich openlijk te verdedigen in het parlement

Prins Laurent mag zich openlijk komen verdedigen in het parlement nadat de regering besloot om het komende jaar 15 procent van zijn dotatie in te houden. Het voorstel moet nog goedgekeurd worden in de Kamer. Prins Laurent zal zijn verdediging dus niet achter gesloten deuren moeten voeren. Dat gebeurt op vraag van de MR en vooral om procedurefouten te vermijden.

adm

Eind vorig jaar besliste de regering-Michel 15 procent van de dotatie van prins Laurent in te houden, als sanctie omdat de prins zonder toestemming van de regering in legeruniform aanwezig was op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger op de Chinese ambassade.

De prins liet echter verstaan dat hij zich in het parlement wil verdedigen tegen de intrekking, die zou neerkomen op 46.000 euro. Eerde raakte al bekend dat de kamercommissie die zich over de zaak moet buigen moet bestaan uit parlementsleden die zich in het verleden niet hebben uitgelaten over de prins. Kamervoorzitter Bracke had hierover advies gevraagd aan advocatenkantoor Stibbe.

Dotatie Laurent: kritische politici zijn niet welkom

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

BrusselPrins Laurent mag de inhouding van zijn dotatie met 46.000 euro binnenkort aanvechten in een bijzondere Kamercommissie achter gesloten deuren. Die commissie zal uit 13 leden bestaan die bij geheime stemming beslissen. Daarna zal de plenaire Kamer, ook al bij geheime stemming, een eindoordeel vellen over het advies van de commissie of Laurent al dan niet een stuk van zijn dotatie verliest. Dat is de procedure die de conferentie van voorzitters van de Kamer woensdag quasi zeker zal goedkeuren. Aan de politieke fracties wordt gevraagd geen commissieleden af te vaardigen die zich in de pers over het gedrag van prins Laurent hebben uitgelaten.

Yves LAMBRIX

Dotatie Laurent: kritische politici zijn niet welkom 0

BrusselPrins Laurent mag de inhouding van zijn dotatie met 46.000 euro binnenkort aanvechten in een bijzondere Kamercommissie achter gesloten deuren. Die commissie zal uit 13 leden bestaan die bij geheime stemming beslissen. Daarna zal de plenaire Kamer, ook al bij geheime stemming, een eindoordeel vellen over het advies van de commissie of Laurent al dan niet een stuk van zijn dotatie verliest. Dat is de procedure die de conferentie van voorzitters van de Kamer woensdag quasi zeker zal goedkeuren. Aan de politieke fracties wordt gevraagd geen commissieleden af te vaardigen die zich in de pers over het gedrag van prins Laurent hebben uitgelaten.

Verliest prins 46.000 euro per jaar?

Eind vorig jaar besliste de regering-Michel 15 procent van de dotatie (47.1000 euro van de 314.000 euro in 2018) van prins Laurent in te houden. Het gaat om een sanctie omdat de prins zonder toestemming van de regering in legeruniform aanwezig was op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger op de Chinese ambassade. De prins liet al publiekelijk verstaan dat hij zich in het parlement tegen de intrekking wil verdedigen, het liefst in een openbare zitting.

Prins Laurent (in legeruniform) op de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger. BELGAIMAGE

Samenstelling commissie

Om na te gaan hoe die procedure juridisch best wordt opgezet, heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke advies gevraagd aan advocatenkantoor Stibbe. Daarin wordt onder andere een aanbeveling gedaan over de samenstelling van de commissie. Aangeraden wordt om te “vermijden dat er afgevaardigden zetelen die zich in de pers kritisch hebben uitgelaten over het gedrag dat prins Laurent wordt aangewreven”.

In principe betekent dit dat een aantal parlementsleden niet in aanmerking zou komen, onder meer bij N-VA maar ook bij sp.a. “Ik heb mijn partij al laten weten dat ik alleszins kandidaat ben om in de commissie te zetelen”, zegt Peter Buysrogge, het N-VA-Kamerlid dat recent vorige week nog zei “dat Laurent een financiële sanctie moet krijgen.” Ook bij sp.a klinkt het dat ze zich daar niet veel zullen aantrekken over de vraag naar terughoudende commissieleden.

Geheime stemming

Kamervoorzitter Bracke heeft gisteren een nota uitgewerkt die vandaag op de conferentie van voorzitters zal worden besproken (en quasi zeker zal worden goedgekeurd). Wat staat daarin?

1. Er komt een bijzondere commissie van 13 leden die met gesloten deuren vergadert. Die zal bestaan uit drie N-VA’ers, telkens twee leden van CD&V, MR en PS, en één lid van Open Vld, sp.a, Groen-Ecolo en cdH.

2. Bij de samenstelling van de commissie zullen de politieke fracties er in het bijzonder op toezien dat het onpartijdigheidsbeginsel wordt nageleefd. Ze zullen geen leden voordragen die zich, met name in de pers, hebben uitgelaten over het gedrag dat Prins Laurent wordt verweten.

3. Prins Laurent zal een schriftelijk verweer kunnen indienen en vragen dat ook zijn raadsman (meester Laurent Arnauts) in de commissie wordt gehoord.

Kamervoorzitter Siegfried Bracke Photo News

4. De commissieleden hebben geheimhoudingsplicht.

5. De commissieleden zullen zich over de inhouding van de dotatie bij geheime stemming uitspreken.

6. Het volledige dossier zal ten minste drie dagen voor de plenaire vergadering ter inzage zijn van de overige 137 Kamerleden.

7. De plenaire vergadering zal zich in openbare vergadering en bij geheime stemming (wellicht via stembiljetten in een urne en niet via de gebruikelijke drukknoppen) uitspreken over het advies van de commissie over de inhouding van een stuk van de dotatie.

8. Het beginsel van de ‘redelijke termijn’ moet worden nageleefd. Dat houdt in dat de zitting er relatief snel zal komen.

Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) Bart Dewaele

“Ongrondwettelijk!”

Kamervoorzitter Bracke verkiest een zitting achter gesloten deuren om te verhinderen dat de zitting een heus mediaspektakel wordt. Als de prins zich in de Kamer komt verdedigen, zou dat een primeur zijn. De wet waarop deze kwestie is gebaseerd, dateert overigens maar van 30 december 2013.

Net als Laurents raadsman stelt ook grondwetspecialist en Kamerlid Hendrik Vuye (Vuye&Wouters) zich vragen bij de wettelijkheid van de gevoerde procedure. “Hier is nooit grondig over nagedacht. Het parlement treedt in deze op als rechterlijke macht. Vermits parlementsleden noch onafhankelijk, noch onpartijdig zijn, kan je moeilijk spreken over een eerlijk proces. Voor een onpartijdige beslissing lijken rechtscolleges als het Grondwettelijk Hof of de Raad van State me het aangewezen orgaan. Neen, als de prins en zijn raadsman deze gang van zaken gerechtelijk aanvechten, vrees ik dat de regering die dit onderzoek heeft gevoerd, en het parlement dat in deze tuchtorgaan speelt, serieus in de problemen kunnen komen.”

Professor en historicus Mark Van den Wijngaert liet eerder al optekenen dat de Kamer niet anders zal oordelen dan de wat de regering heeft voorgesteld.

0

Servais Verherstraeten (CD&V): “Je kan niet met de vinger blijven wijzen.” (dag nadat foto’s opduiken van Laurent bij het Chinese leger). Reactie vandaag: geen commentaar.

 

Peter De Roover (N-VA): “Prins Laurent heeft recht op niks.” Reactie vandaag: “Parlementsleden zijn per definitie mensen met een mening. Maar het is en blijft ‘maar’ een advies.”

 

Peter Buysrogge (N-VA): “Het kan niet dat Laurent belastinggeld ontvangt en toch zijn zin doet als een ongeleid projectiel. Wie niet horen wil, moet voelen.” Reactie vandaag: “Ik blijf kandidaat om in die commissie te zetelen.”

 

Kristof Calvo (Groen):

“Prins Laurent maakt er echt een circus van. Een prins moet zich gewoon gedragen.” Reactie vandaag: niet bereikbaar.

 

Luk Van Biesen (Open Vld): “Als de prins volledige bewegingsvrijheid wil, moet hij maar afstand doen van zijn dotatie.” Reactie vandaag: “Eigenaardig dat men op voorhand parlementsleden onpartijdig noemt op basis van uitspraken in de pers. Maar ik ben sowieso geen kandidaat om te zetelen, omdat ik niet akkoord ga met deze procedure.”

 

Hendrik Vuye en Veerle Wouters (Vuye&Wouters): “Het heeft geen enkele zin om prins Laurent een dotatie te geven.”

Reactie vandaag: “Volgens het advies zouden enkel mensen die niet vertrouwd zijn met het dossier moeten beslissen. We botsen op de grenzen van een slechte wet.”

 

Barbara Pas (Vlaams Belang):

“Prins Laurent heeft evenveel lak aan protocol, als een vegetariër aan een steak tartaar.”

Reactie vandaag: “Ik wens de commissie veel succes met hun zoektocht naar neutrale parlementsleden. (Vlaams Belang mag zelf geen commissielid afvaardigen, nvdr.) Maar ze moeten sowieso voorbij mij bij de stemming in de plenaire vergadering.” (tlb/yl)

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer