Een op de vijf maaltijden eten we buitenshuis
We eten steeds meer maaltijden die buitenshuis zijn bereid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van IRI GIRA Foodservice.
De toename van het aantal buitenshuis verorberde maaltijden is vooral een gevolg van ‘vloeibare’ families, zoals het gespecialiseerde onderzoeksbureau voor de voedingsindustrie het noemt. Er zijn minder gezinnen met kinderen en meer alleenstaanden met kinderen en singles. Bovendien werken veel mensen ver van huis waardoor zij vaker grijpen naar gemakkelijke manieren om zich te voeden.
De onderzoekers namen in tien Europese landen (Nederland, Duitsland, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, België, Zwitserland, Italië en Frankrijk) 1,7 miljoen locaties onder de loep. Het ging zowel om commerciële verkoop van voeding zoals (fastfood)restaurants en hotels als scholen, verzorgingshuizen en ziekenhuizen. Ze constateerden dat in 2017 een toename te zien was in de verkoop van voeding met 4,1 miljard euro tot een totaal van 335,9 miljard euro.
Het is gemakkelijker om uit eten te gaan dan om voedsel te kopen en thuis te koken
De toename is omdat meer mensen ontbijten en lunchen buiten de deur, zegt hoofdanalist Virginie Pernin van IRI GIRA Foodservice. ,,Het is gemakkelijker om uit eten te gaan dan om voedsel te kopen en thuis te koken. Maaltijdbezorgers zoals Deliveroo bieden een gemakkelijker manier om te bestellen, te betalen en te bezorgen. Die zitten achter de enorme stijging van restaurantmaaltijden die thuis worden gegeten.''
Het onderzoeksbureau voorspelt dat het aantal commerciële keukens dat maaltijden levert via bedrijven als Just Eat, UberEats, Amazon Restaurants en Deliveroo alleen maar zal toenemen de komende jaren. Vooral gezondere opties zullen een belangrijker plek krijgen in de voedingsmarkt.
Nog wat feitjes: we aten met de inwoners van de tien genoemde Europese landen voor 48,5 miljard euro aan maaltijden en snacks. Dit zal in de komende twee jaar toenemen tot 50 miljard euro. Grofweg een derde van alle aankopen kwam terecht bij de top 5 van voedinggiganten: McDonald's, Compass, Sodexo, Elior en Burger King. Drie cateraars en twee fastfoodbedrijven dus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Lidl
Gezonde balans tijdens de feestdagen: zalm uit de oven met pompelmoessalsa
-
Lidl
Zon op je bord: gegrilde kippenhaasjes met rijst-bonensalade
Wat heb je nodig? (voor 4 personen) 600 g kippenhaasje 1 ui, gesnipperd 2 el geraspte verse gember 1 chilipeper, fijngehakt 1 el garam masala sap van 1/2 limoen 2 el sojasaus olijfolie peper en zout Voor de rijstsalade: 1 rode ui, gesnipperd 200 g verse ananas, in blokjes 200 g witte rijst 200 g rode kidneybonen, gespoeld, uitgelekt 3 el fijngehakte munt -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
-
Livios
Last van de tuinomheining van je buren? Dit zijn de regels omtrent vergunning, plaatsing en onderhoud
-
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
Vraag naar iemand z’n favoriete comfortfood, en heel wat mensen zullen ‘pizza’ antwoorden. Zo ook Hailey Bieber (25). Haar favoriete date night is pizza bestellen en in de zetel kruipen met manlief Justin Bieber. Als ze zelf aan de slag gaat in de keuken, verkiest ze ‘pizza toast’. Even lekker en supersnel klaar. Ze deelde haar recept op TikTok en creëerde een gigantische hype op de video-app. -
Vrolijk en energiek van ontbijt tot avondeten? Met deze recepten kom je zonder dip de dag door
De hele dag gevarieerd, gezond en lekker eten boost je humeur. Trek jij ook de kaart van energieke en dipvrije dagen? NINA’s foodstylist Sonja Peeters helpt met het juiste menu. Van een krokante tortilla tot gelakte roodbaars met groene groenten: laat je inspireren door deze drie geluksbordjes! -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
Dit moet je volgens een diëtist eten voor een mooiere huid
-
Lidl
Fan van cheesecake? Deze plattekaastaart met pomelo smaakt heerlijk fris
Als dessert of als vieruurtje: voor deze plattekaastaart hoef je geen uren in de keuken te staan, terwijl hij toch enorm patisserie-waardig is. Hallo, heerlijk romige smaak van plattekaas in combinatie met kruimeldeeg! De frisse smaak van de pomelo, een kruising tussen pompelmoes en grapefruit, maakt het helemaal af. -
Spaargids.be
Houdt jouw spaarrekening op te bestaan? “Opgebouwde voordelen neem je mee naar nieuwe rekening”
Elke bank kan vanaf deze zomer nog maximaal vier gereglementeerde spaarrekeningen aanbieden. Wil een bank een spaarrekening schrappen, dan moest ze daarover tegen eind april 2024 de klanten verwittigen. Valt ook jouw spaarrekening weg? Spaargids.be geeft een overzicht. -
Smaak van boerenkool doet ongeboren baby’s grimassen trekken
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerTisomzeep
Karen Kiebooms
Anoniem