De aankondiging van de nakende topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump wordt door experts op gemengde gevoelens onthaald.
Volledig scherm
PREMIUM
De aankondiging van de nakende topontmoeting tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump wordt door experts op gemengde gevoelens onthaald. © AFP

Experts over de historische ontmoeting tussen aartsvijanden Trump en Kim Jong-un: "Trump is niet aan zet, wellicht wil Kim tijd kopen"

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump gaan elkaar al over enkele weken de hand drukken. Dergelijke topontmoeting is historisch: het is meer dan 70 jaar geleden dat een Amerikaanse president een Noord-Koreaanse leider in levende lijve ontmoette. Al die tijd al leven beide landen op gespannen voet met elkaar. Trump, die Kims uitnodiging gretig aanvaardde, eist dat 'Rocket Man' Kim zijn nucleair programma stopzet en zal een totale denuclearisering uit de brand proberen slepen. Kim Jong-un van zijn kant zal eisen dat de sancties worden opgeheven en zijn regime wordt erkend. Experts vrezen dat Trump zijn hand overspeelt. "Trump is niet aan zet. De geplande ontmoeting is de verdienste van Zuid-Korea. Dit is een zuiver regionaal proces. Trump is de toeschouwer, hij zet de agenda niet", zo klinkt het. Dat Kim zijn kernwapens zal opgeven, dat lijkt niemand écht te geloven. Dat Trump gebaat is bij een portie internationale afleiding met een hoog dramatisch gehalte, staat buiten kijf. Maar zal hij echt kunnen aantonen dat hij als zakenman betere deals kan sluiten dan zijn voorgangers?

6 reacties

  • chris delanghe

    6 jaar geleden
    Cinema van slechte kwaliteit. Ze gaan het ons zéker niet vertellen. Misschien gaat trump daar een miljardendeal sluiten voor wapenleveringen, Cheney en rumsfeld ook weer kontent... In het verleden ging dat ook altijd zo...There is no business like US business. Eigen zakken eerst.
  • Edmond Dillien

    6 jaar geleden
    Dat dit een zet is om meer tijd te winnen heb ik van de eerste seconde gedacht, zijne rommel is nog niet gereed en met dit soort van toneel kan hij nog wat tijd winnen, leren die nu niks bij die politici. Iran heeft het hun nu toch al goed laten zien hoe zoiets marcheert, he. Of zijn er hier ook bij die denken dat hij dit uit medeleven voor zijn burgers doet zodanig dat die hun situatie ook verbeterd na de opheffing van de sancties.
  • Ris VanCampenhoudt

    6 jaar geleden
    waar bemoeit die USkemel zich toch mee? Dat is thuis blijft en gaat golf spelen
  • Micheline Gevers

    6 jaar geleden
    En wat als dat mislukt?
  • Fons Billen

    6 jaar geleden
    en dat ze dan samen oud mogen worden !