Geweld Syrië - Turks offensief verruimt naar andere steden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse operatie tegen de Koerdische militie YPG in het Syrische Afrin zal uitbreiden in de richting van de Iraakse grens, in het bijzonder naar de symbolische Koerdische stad Kobani. Dit heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd. "Een keer Afrin van de terroristen is opgekuist, kuisen wij ook Minbej, Aïn al-Arab (de Arabische naam van Kobani, nvdr), Tal Abjad, Ras al-Aïn en Qamichli op", zei het Turkse staatshoofd in een televisietoespraak vanuit Mersin, in het zuiden van Turkije.

Ankara lanceerde op 20 januari een militair offensief in Afrin, een regio in het noordwesten van Syrië, om er de Volksbeschermingseenheden (YPG) te verjagen. Dat is een Koerdische militie die een bondgenoot van de VS is in de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Maar voor Ankara gaat het om een "terreurorganisatie".

Kobani heeft een symbolische betekenis want die stad was het toneel van intense gevechten tussen IS en de YPG. Die laatsten slaagden er in 2015 in de stad op de jihadisten te heroveren. Erdogan heeft vandaag ook de NAVO opgeroepen zijn offensief te steunen. "Is Turkije geen lid van de NAVO?", vroeg hij. "Wij zijn ingegaan op oproepen (om tussen te komen) in Afghanistan, in Somalië, op de Balkan. Nu lanceer ik ook een oproep, komaan, kom naar Syrië. Waarom kom je niet? ", vroeg Erdogan aan het adres van het Noord-Atlantisch bondgenootschap.

Bron: Belga