Videospeler inladen...

Europese Commissie zet licht op groen voor miljardenovername van Monsanto door Bayer

De Europese Commissie zet onder voorwaarden het licht op groen voor de geplande overname van de Amerikaanse zadenproducent Monsanto door het Duitse chemiebedrijf Bayer. Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager ziet in de overname geen bedreiging voor de concurrentie en innovatie in de sectoren waarin de beide bedrijven actief zijn. Met de omstreden overname is 61 miljard euro gemoeid.

"Landbouwers moeten een voldoende grote keuze aan zaden en pesticiden hebben, tegen aanvaardbare prijzen. Er moet ook voldoende concurrentie zijn in de sector opdat bedrijven blijven inzetten op innovatie", zegt Vestager. Aan die voorwaarden lijkt dus voldaan. Bayer moet wel een deel van zijn activiteiten verkopen en kijkt daarvoor naar chemiegroep BASF.

Videospeler inladen...

Bayer heeft zo'n 56 miljard euro veil voor de overname van Monsanto, de producent van het veelbesproken glyfosaat. Door de fusie ontstaat de grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ter wereld. Onder Europese druk stemden beide bedrijven ermee in om samen ruim zes miljard euro aan onderdelen af te stoten.

"Dit zal verzekeren dat er ook na deze fusie nog voldoende echte concurrentie en innovatie zal zijn op de markten voor zaden, pesticiden en digitale landbouw", reageerde eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager. "Dat is belangrijk, want we hebben concurrentie nodig om te verzekeren dat landbouwers keuze hebben tussen verschillende zaden en pesticiden tegen betaalbare prijzen."

Deze fusie is slecht nieuws voor de landbouwers, het milieu en de voedselveiligheid. Er is al een te grote machtsconcentratie in de sector.

Bart Staes, Europees Parlementslid Groen

Tegen de fusie rees in Europa veel verzet van milieuorganisaties. Vestager ontving zelfs ruim een miljoen handtekeningen van Europeanen die wilden dat zij de fusie zou blokkeren.

Europees Parlementslid Bart Staes vindt dat er nu al een te grote machtsconcentratie is in de agro-industrie, waarbij een handvol grote bedrijven de voedselproductie controleren. "Een fusie tussen twee van de grootste spelers maakt de situatie alleen maar erger."

De Europese groenen vinden dat de commissie actie moet ondernemen om juist de kleinere spelers te versterken, en om geleidelijk aan af te stappen van een op de chemiesector gebaseerde landbouw naar een echte duurzame landbouw.

Meest gelezen