Eerste rebellen verlaten Oost-Ghouta na akkoord met regeringsleger

In Syrië, in het belegerde gebied Oost-Ghouta, hebben de eerste rebellen en burgers de belangrijke stad Harasta verlaten. Dit vertrek hoort bij de evacuatieovereenkomst die de rebellen sloten met de Syrische regering.

Sinds het Syrische regeringsleger zijn offensief op Oost-Ghouta vorige maand heeft opgedreven, is dit het eerste akkoord over evacuatie tussen de rebellengroepen en de Syrische regering. 

De militie Ahrar al-Sham, die de belangrijke stad Harasta in Oost-Ghouta controleerde, is met het regeringsleger overeengekomen om de wapens in die stad neer te leggen. In ruil eisen ze dat hun strijders op een veilige manier naar de provincie Idlib worden gebracht, die nog steeds door rebellen wordt gecontroleerd. 

Volgens staatsmedia hebben al 88 rebellen en 459 burgers de stad Harasta in bussen verlaten. Ongeveer 1.500 strijders van de Ahrar al-Sham-militie en 6.000 burgers worden momenteel van Harasta naar Idlib gebracht.

(Lees verder onder de video.)

Vrijgelaten regeringssoldaten
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

“Ik dank god en het leger voor mijn vrijlating”

Een groep die alles monitort, zegt dat er bij de gevechten in Oost-Ghouta tot nu toe 1.500 burgers zijn gedood. Ten minste 50.000 mensen zijn de afgelopen dagen uit de regio te voet gevlucht.

Deze exodus is ontstaan nadat de regeringssoldaten en geallieerde milities de rebellen uit ongeveer 70 procent  van de regio hebben kunnen verjagen.
Deze evacuatieovereenkomst waarvoor Rusland, de bondgenoot van de Syrische regering, heeft bemiddeld is deze ochtend gestart met een gevangenenruil.

De staatstelevisie toonde dat 13 mensen, die werden vastgehouden door de rebellen, werden bevrijd. Onder hen een regeringssoldaat die “god en het leger bedankte” voor zijn vrijlating.

(Lees verder onder de foto.)

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"Akkoord kan druk uitoefenen op andere rebellengroepen"

Andere delen van Oost-Ghouta worden nog steeds door rebellengroepen gecontroleerd. Sommige bronnen beweren dat deze overeenkomst druk kan uitoefenen op deze rebellen om dit voorbeeld te volgen.

Er hebben al gelijkaardige overeenkomsten op tafel gelegen met de Jaysh al-Islam- en Faylaq al-Rahman-milities, maar deze zijn niet doorgegaan. 

Aanhoudende gevechten

Ondertussen houden de gevechten aan. Bij luchtaanvallen door het regeringsleger vandaag zijn minstens 19 mensen gedood, meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Volgens het Observatorium zijn in Oost-Ghouta in de voorbije vier maanden al minstens 1.992 mensen, onder wie 426 kinderen, gedood en raakten er 7.042 gewond.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen