© Shutterstock

Daarom vrijen mannen beter met het licht aan

Als het er in de slaapkamer passioneel aan toegaat, dan gebeurt het al eens dat de lichten subtiel gedimd worden en bij sommigen floept de lichtschakelaar helemaal uit. Niet goed voor de mannelijke potentie, menen wetenschappers van de universiteit van Siena. Die zouden namelijk letterlijk in de schijnwerpers beter presteren.

flb

Misschien toch nog eens twee keer nadenken vooraleer je bij de volgende vrijpartij het schemerlicht van een kaars of de duisternis boven het felle licht van lampen verkiest. Volgens Italiaanse wetenschappers van de universiteit van Siena zou de blootstelling aan helder licht - net zoals dat met daglicht het geval is - namelijk een boost geven aan de productie van testosteron in het lichaam. Of de man in kwestie daardoor echt beter wordt in bed is nog maar de vraag, maar in elk geval zou de zin in seks er wel degelijk wel bij varen.

De inspiratie voor hun onderzoek vonden de wetenschappers bij de vaststelling dat de seizoensgebonden zin in seks wel eens met licht te maken zou kunnen hebben. Om dat na te gaan werden 38 mannen met een laag libido aan testen onderworpen waarbij ze aan fel licht werden blootgesteld. Elke morgen moesten ze twee weken lang een half uur doorbrengen voor een lichtkast in een donkere kamer. Na de proefperiode kon worden aangetoond dat hun testosteronlevel omhoog gegaan was en ze lieten zelf een grotere seksuele tevredenheid optekenen.

"In de noordelijke hemisfeer valt de natuurlijk testosteronproductie terug in de maanden van november tot april en stijgt dan weer in de lente en zomer met een piek in oktober. Je ziet dat effect op de geboortecijfers, waarbij juni de maand is waarin er het meest kinderen worden verwekt. De lichtkast imiteert wat de natuur doet", zegt professor Andrea Fagiolini over het experiment. Hoewel de resultaten volgens de Italiaanse professor duidelijk zijn, meent hij dat verder onderzoek nog nodig is vooraleer lichttherapie aangewend kan worden om mannen met lage libido's te behandelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Seks & Relaties