© Photo News

Vandoorne pakt meteen eerste punten in seizoensopener Australië, Vettel verrast Hamilton

Sebastian Vettel heeft net zoals vorig jaar de eerste race van het F1-seizoen gewonnen. De Duitser profiteerde optimaal van een virtual safety car en kon zo regerend wereldkampioen Lewis Hamilton (Mercedes) en Ferrari-teamgenoot Kimi Räikkönen verschalken. Stoffel Vandoorne won door uitvalbeurten enkele plekjes en werd knap negende.

svar

Voor Lewis Hamilton was het gisteren business as usual: de Brit verpletterde de concurrentie tijdens de kwalificaties en kon bij de start zonder problemen zijn positie beschermen tegenover het Ferrariduo Räikkonen-Vettel. Achter de top drie maakte Kevin Magnussen (Haas) een sterke start: de Deen ging Max Verstappen (Red Bull) onmiddelijk voorbij. Dat zinde onze noorderbuur duidelijk niet, want Verstappen ging onmiddelijk in de aanval. Het leidde tot enkele spectaculaire powerslides, maar posities won hij niet. Integendeel: na 13 rondes ging Verstappen in de rondte in de eerste bocht, wat hem eensklaps drie posities kostte.

Goede strategie Ferrari, drama bij Haas

Met Sergey Sirotkin (Williams), Marcus Ericsson (Alfa Romeo Sauber) en Pierre Gasly (Toro Rosso-Honda) vielen drie rijders al vroeg uit. Helemaal voorin leek Hamilton freewheelend op weg naar zijn eerste zege van het seizoen. Ferrari besloot het dan maar op strategie te proberen: het haalde nummer twee Räikkönen als eerste naar binnen, de ronde nadien volgde Hamilton zijn voorbeeld terwijl Vettel zijn eerste stint probeerde te rekken. Intussen liep het bij Haas, dat met Kevin Magnussen en Romain Grosjean op een zeer knappe vierde en vijfde plek lag, compleet fout: beide rijders kregen te maken met een falende wheelgun bij hun pitstops en moesten de strijd staken. Grosjean parkeerde zijn auto bovendien op een gevaarlijke plek, waardoor een virtual safety car en nadien zelfs de echte safety car de baan opkwam.

© EPA-EFE

Bij Ferrari wreven ze zich in de handen, want Vettel kon meteen naar binnen en zo kostbare tijd winnen. Het strategische plannetje van Ferrari loonde perfect: na Vettels stop bleef de Duitser eerste, voor Hamilton én Räikkönen. Andere grote winnaars van het drama bij Haas waren Daniel Ricciardo (Red Bull) en Fernando Alonso (McLaren), die plots vierde en vijfde lagen. Dat alles zorgde voor een intense tweede racehelft: Vettel kwam onder zware druk te staan van Hamilton voor de zege, terwijl ook Räikkönen meermaals moest verdedigen om Daniel Ricciardo van het podium te houden.

Grote veranderingen zouden er ondanks de kleine verschillen niet meer gebeuren vooraan: Vettel kwam ondanks de dreiging van Hamilton als eerste over de meet voor de Brit, Räikkönen zorgde ervoor dat ook de tweede Ferrari op het podium kwam. Thuisrijder Ricciardo viel net naast het podium, terwijl Fernando Alonso een knappe vijfde plek scoorde. Max Verstappen sloot af op een teleurstellende zesde plek voor Nico Hülkenberg (Renault), Valtteri Bottas (Mercedes), Stoffel Vandoorne (McLaren) en Carlos Sainz (Renault).

Meteen puntjes voor anonieme Vandoorne

Voor Stoffel Vandoorne was het al met al een vrij anonieme openingsrace. Onze landgenoot vertrok vanaf de elfde plek en zou zich uiteindelijk door de pech van Grosjean en Magnussen naar de negende plek opwerken. Onze landgenoot kwam ook Carlos Sainz (Renault) nog voorbij, maar moest anderzijds wel de Mercedes van Valtteri Bottas voorbij laten gaan. Met zijn negende plek sprokkelt Vandoorne wel meteen twee WK-puntjes.

© Photo News

1. Sebastian Vettel (Dui/Ferrari) in 1u29:33.2832 2. Lewis Hamilton (GBr/Mercedes) +5.036 seconden 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari) +6.309 4. Daniel Ricciardo (Aus/Red Bull-Renault) +7.069 5. Fernando Alonso (Spa/McLaren-Renault) +27.886 6. Max Verstappen (Ned/Red Bull-Renault) +28.945 7. Nico Hülkenberg (Dui/Renault) +32.671 8. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes) +34.339 9. Stoffel Vandoorne (Bel/McLaren-Renault) +34.921 10. Carlos Sainz Jr (Spa/Renault) +45.722 11. Sergio Pérez (Mex/Force India-Mercedes) +46.817 12. Esteban Ocon (Fra/Force India-Mercedes) +1:00.278 13. Charles Leclerc (Mon/Sauber-Ferrari) +1:15.759 14. Lance Stroll (Can/Williams-Mercedes) +1:18.288 15. Brendon Hartley (NZe/Toro Rosso-Honda) +1 ronde

Snelste ronde: Daniel Ricciardo, 1:25.945 in de 54e ronde

Opgaves:

Sergey Sirotkin (Rus/Williams): mechanische problemen 5e ronde Marcus Ericsson (Zwe/Sauber): mechanische problemen 6e ronde Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso-Honda): motorproblemen 14e ronde Kevin Magnussen (Den/Haas-Ferrari): mechanische problemen 23e ronde Romain Grosjean (Fra/Haas-Ferrari): mechanische problemen 25e ronde

WK-stand piloten:

1. Sebastian Vettel (Dui) 25 ptn 2. Lewis Hamilton (GBr) 18 3. Kimi Räikkönen (Fin) 15 4. Daniel Ricciardo (Aus) 12 5. Fernando Alonso (Spa) 10 6. Max Verstappen (Ned) 8 7. Nico Hülkenberg (Dui) 6 8. Valtteri Bottas (Fin) 4 9. Stoffel Vandoorne (Bel) 2 10. Carlos Sainz Jr (Spa) 1

WK-stand constructeurs:

1. Ferrari 40 ptn 2. Mercedes 22 3. Red Bull 20 4. McLaren 12 5. Renault 7

Stoffel Vandoorne: "Dit is een geweldige start van het F1-seizoen"

© McLaren F1 team

Onze landgenoot Stoffel Vandoorne finishte tijdens de GP van Australië als negende en behaalde zo meteen zijn eerste punten van het nieuwe F1-seizoen. Vandoorne blikt met een goed gevoel terug op de race.

Nadat Vandoorne tijdens de kwalificatie de twaalfde tijd had gereden mocht hij door de gridstraf voor Valtteri Bottas de race van op de elfde plaats aanvatten. Vlak achter teamgenoot Fernando Alonso maakte onze landgenoot een redelijk goede start en bleef hij vervolgens uit de problemen in de eerste bochtencombinatie.

Vandoorne reed nadien een solide race maar kende wat pech tijdens de virtuele safety car. Hij verloor wat tijd en enkele posities, waardoor hij uiteindelijk als negende over de finish reed.

"Het is een geweldig resultaat voor het team om beide wagens vandaag in de punten te hebben. Het is een groot verschil met vorig jaar en ik denk dat we enorm veel potentieel voor de toekomst hebben," aldus Vandoorne. "Ik kende wat pech bij de virtuele safety car, aangezien ik volgens mij meer naar voor had kunnen finishen. Ik denk echter dat we voor de openingsrace van het nieuwe seizoen zeer blij kunnen zijn."

"Ik ben zeer optimistisch voor de rest van het jaar. We weten dat er dit seizoen meer op komst is en onze samenwerking met Renault is nog erg nieuw. Dit was onze eerste race samen en we weten dat er de komende races nieuwe onderdelen op komst zijn. Ik hoop dat we dat ook op het circuit kunnen laten zien. De basis zit goed. We hebben enkele zaken om aan te werken en nu moeten we beter blijven worden om zo beter te presteren en meer punten te behalen."

Vandoorne was ook erg tevreden over de racesnelheid die McLaren tijdens de GP van Australië kon tonen.

"Onze performance tijdens de race was redelijk goed. We waren aan het vechten met wagens van Renault en Red Bull, wat positief is. Ik denk dat er zeker nog wat marge voor progressie is," aldus Vandoorne.

"Dit is een geweldige start van het seizoen en na deze race heb ik het gevoel dat er bijzonder veel potentieel is voor de toekomst. We moeten als team ambitieus zijn en ik kijk al uit naar de volgende race."

Meer F1-nieuws op F1journaal.be:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer