© rr

Fatale overval op binnenschipper: OM eist twintig jaar tegen vijfkoppige Russische bende

Het openbaar ministerie heeft 20 jaar celstraf geëist tegen vijf Russen die in april 2016 betrokken waren bij de fatale overval op de binnenschipper Leonard Govaert (62) uit Merksem.

vdaa

De vijf vielen in de nacht van 5 april binnen in de woning van Govaert in de Jos de Swertstraat. Ze sloegen en knevelden de man. Toen Govaert onwel werd, lieten ze hem zieltogend achter in zijn woning. Op 7 april werd het lichaam van het slachtoffer aangetroffen door kennissen.

De overvallers hadden via Kristina M., de poetshulp van Govaert, vernomen dat hij een grote geldsom in zijn woning zou hebben liggen. De overvallers haalden het huis van Leonard Govaert overhoop, maar vonden geen geld. Uiteindelijk konden ze enkel een paar gps-toestellen, een televisie, een tabletcomputer en enkele mobiele telefoons buitmaken.

Gevlucht

Tijdens de overval werd het slachtoffer, een vereenzaamde en zieke man, onwel. De daders belden de hulpdiensten niet, maar lieten hem achter in zijn huis. Toen ze enkele dagen later via de media vernamen dat Leonard Govaert was overleden, vluchtten een aantal uitvoerders naar het buitenland.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling terecht toen een gestolen gsm van het slachtoffer weer in gebruik werd genomen door Ruslan S. De speurders luisterden zijn nummers af en hoorden zijn echtgenote op 18 april zeggen dat hij bij de overval betrokken was. Hij had van een Armeniër gehoord dat er bij Leonard 100.000 euro te rapen viel. Die tip bleek niet te kloppen en het slachtoffer had dan ook nog eens last van zijn hart gekregen.

Via Ruslan S. konden de vier andere uitvoerders geïdentificeerd worden. De Armeniër bleek Gevorg H. te zijn, een cafébaas voor wie Kristina M. nog gewerkt had. Zij had hem wellicht over de 100.000 euro verteld en hij had vervolgens de overvallers geronseld.

De zes beklaagden werden aanvankelijk verdacht van roofmoord, maar uit het onderzoek bleek geen intentie tot doden. De stress van de overval was het slachtoffer te veel geworden. De meeste beklaagden zitten nog altijd in voorhechtenis.

Professioneel worstelaar

Ruslan S. ontkende dat hij in de woning van het slachtoffer was geweest en beweerde dat hij in de auto was blijven wachten. Een deel van de buit werd bij hem teruggevonden. Izyaur M. gaf toe dat hij Leonard had vastgebonden met tape, maar ontkende geweld te hebben gebruikt.

Selimchan K. is een professioneel worstelaar die in België was voor een wedstrijd. Toen die geannuleerd werd, wilde hij met zijn jeugdvriend Izyaur M. afspreken. Die had hem het adres van het slachtoffer gegeven en zo was hij naar eigen zeggen ongewild bij een overval betrokken geraakt. Toen Leonard hartproblemen kreeg, had hij hem zijn medicatie gegeven. Het slachtoffer leefde volgens hem nog toen ze de woning verlieten.

Ruslan A. ontkende zijn betrokkenheid. De advocaten van Gevorg H. en Kristina M. pleiten op 9 april. Tegen “tipgeefster” en poetsvrouw Kristina M., die de overvallers had ingefluisterd dat er bij Govaert een en ander te rapen viel, vorderde de procureur des Konings een celstraf van 10 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER