‘Met deze parapluhouding komt Schauvliege nergens’

Elisabeth Meuleman (Groen) © BELGA

Groen is teleurgesteld in de lauwe reactie van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) op de dubbele dagvaarding wegens de slechte luchtkwaliteit.

svg

‘Het is dringend tijd dat minister Schauvliege luistert naar wat er op straat leeft en eindelijk doet waarvoor ze verkozen is: een verantwoordelijk beleid voeren waar de mensen achter kunnen staan.’ Elisabeth Meuleman (Groen) is niet mals voor de ‘lauwe’ reactie van het kabinet-Schauvliege, dat gedagvaard wordt door Greenpeace, StRaten Generaal en Ademloos voor de slechte luchtkwaliteit in Vlaanderen. ‘Schauvliege blijft koppig beleidsbeslissingen nemen die ons leefmilieu niet of nauwelijks vooruithelpen en dwingt burgers om dan maar via de rechtbank hun gelijk te halen. Dat is intriest’, vindt Meuleman.

Voor Groen probeert minister Schauvliege andermaal haar verantwoordelijkheid te ontlopen door te stellen dat luchtverontreiniging ‘geen louter Vlaamse zaak’ is. ‘Het Terhilssdossier is een “Limburgs dossier”, dit dossier is “geen louter Vlaams dossier”. Heeft Schauvliege door hoe ver haar verantwoordelijkheden reiken? Met deze parapluhouding komt ze in elk geval nergens’, stelt Meuleman. ‘Schone lucht is een recht van iedereen.’