2 op de 3 Vlamingen weten niet hoe Facebook hun persoonsgegevens gebruikt

Twee op de drie Vlamingen weten niet op welke manier Facebook hun persoonsgegevens gebruikt. Dat is een van de vaststellingen van het onderzoekscentrum SMIT, verbonden aan iMinds en de Vrije Universiteit Brussel.

De wetenschappers ondervroegen de voorbije acht maanden 1.102 gebruikers van Facebook, representatief voor de Vlaamse bevolking. Uit het onderzoek blijkt dat het met de kennis van het mediabeleid maar pover is gesteld.

Zo heeft 80 procent van de burgers geen idee van de regels over "product placement". Ook kan amper 8 procent correct inschatten hoeveel ze bijdragen voor de financiering van de openbare omroep, en slechts Ć©Ć©n op de vier weet wat de belangrijkste taken van de VRT zijn.

Veel argwaan

De kennis van de regels over nieuwe media is niet beter. Vlamingen blijken zeer argwanend te kijken naar de manier waarop socialemediabedrijven omspringen met hun gegevens. Paradoxaal genoeg vertaalt zich dat niet in een grotere kennis van deze thema's.

"Twee op de drie Vlamingen weet niet op welke manier Facebook hun persoonsgegevens gebruikt", zegt Tim Raats (SMIT).Ā "En nog een opmerkelijke vaststelling: jongeren scoren beduidend lager dan ouderen. Slechts Ć©Ć©n op de drie jongeren weet bijvoorbeeld dat ze een inbreuk op hun privacy kunnen aankaarten bij de privacycommissie, bij de Vlamingen ouder dan 35 jaar zijn dat twee respondenten op de drie."

Het onderzoek geeft aan dat Vlamingen weinig vertrouwen hebben in de media-industrie in het algemeen en in de regulering ervan, zegt Raats nog. "De meerderheid is van mening dat ƩƩn stem of klacht onvoldoende draagkracht heeft en dat enkel collectieve acties reƫle beleidsveranderingen in gang kunnen zetten."

Meest gelezen