Direct naar artikelinhoud
sancties rusland

Ook NAVO neemt sancties: zeven Russische diplomaten weggestuurd

Jens Stoltenberg.Beeld EPA

De NAVO stuurt zeven Russische diplomaten weg. Hun accreditatie bij het westerse bondgenootschap wordt ingetrokken en die van drie anderen geweigerd. De permanente missie van Rusland bij de NAVO mag nog maximaal uit twintig mensen bestaan, tien minder dan nu het geval is.

NAVO-topman Jens Stoltenberg heeft dat vandaag gezegd. De maatregel is een reactie op de aanslag met zenuwgas op een voormalige dubbelspion in het Engelse Salisbury waar Moskou verantwoordelijk voor wordt gehouden. "Een roekeloze schending van de internationale normen", aldus de Noor.

Hij hekelde het gebrek aan een "constructieve reactie uit het Kremlin op de aanslag". "Dit stuurt een duidelijk signaal aan Rusland dat er kosten en gevolgen zitten aan zijn onacceptabele en gevaarlijke gedragspatroon." Volgens Stoltenberg zal het Russische inlichtingenwerk in NAVO-landen met de uitwijzing moeilijker worden.

Gisteren besloten de VS, Canada en een groot aantal EU-landen, waaronder Nederland, om Russische diplomaten uit te zetten. Meer dan 25 NAVO-lidstaten en -bondgenoten hebben inmiddels in totaal ruim 140 Russische diplomaten uitgezet. België heeft voorlopig nog geen sancties genomen, maar de regering zit vanavond samen om mogelijke gevolgen te bespreken. De NAVO blijft evengoed vasthouden aan een benadering van afschrikking én dialoog met Moskou.

'Dit stuurt een duidelijk signaal aan Rusland dat er kosten en gevolgen zitten aan zijn onacceptabele en gevaarlijke gedragspatroon'
Jens Stoltenberg

Terrorisme

Rusland en de NAVO werken sinds begin jaren 90 samen, onder meer op het vlak van terrorismebestrijding. Ook in Afghanistan wordt samengewerkt. Sinds de Russische inlijving van de Krim in 2014 is het politieke overleg in de NAVO-Ruslandraad op een lager pitje gezet. Er wordt wel weer een nieuwe bijeenkomst gepland, aldus Stoltenberg.