Vandeurzen maakt in Tongeren plaatsen vrij voor criminele jongeren

De gesloten instelling in Everberg. © Olivier Matthys

Om het acute plaatsgebrek in de gesloten instelling van Everberg op te vangen, komen er in het Vlaams detentiecentrum De Wijngaard in Tongeren vier plaatsen vrij voor jongeren met ‘zwaar crimineel gedrag’. Bedoeling is de capaciteit nadien te verhogen.

Nadat dinsdag opnieuw verschillende jonge delinquenten vrijgelaten moesten worden door plaatsgebrek in de gesloten instelling van Everberg, grijpt Vlaams minister Vandeurzen (CD&V) in. Na overleg met de jeugdmagistraten en het agentschap Jongerenwelzijn is beslist in het Vlaams detentiecentrum in Tongeren plaatsen vrij te maken.

‘Het gaat om plaatsen die worden opengesteld wanneer er geen plaats is in Everberg’, legt Vandeurzen uit. ‘De plaatsen zijn voorbehouden voor jongeren die zwaar crimineel gedrag vertonen en een risico vormen voor de veiligheid van de samenleving.’

Volgens minister Vandeurzen zal gestart worden met vier plaatsen en wordt er gekeken naar mogelijke uitbreiding. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe lang de plaatsen in Tongeren open zullen blijven, ook al omdat de capaciteit van Everberg de komende jaren zal verdubbeld worden tot een tachtigtal plaatsen.

Tongeren wordt momenteel ingezet voor de kortlopende opvang van jonge illegalen en uit handen gegeven minderjarigen, die bijvoorbeeld door de ernst van de gepleegde feiten worden berecht als volwassenen.