Onderzoek naar Tom Meeuws in stroomversnelling

© BELGA

Het Antwerpse parket heeft een onderzoeksrechter aangesteld in het onderzoek tegen SP.A’er Tom Meeuws. Dat maakt huiszoekingen en inbeslagnames mogelijk.

Matthias Verbergt

In het onderzoek naar de Antwerpse SP.A’er Tom Meeuws heeft het parket van Antwerpen een onderzoeksrechter aangesteld. Dat meldt het Antwerpse parket zelf.

Zo evolueert het dossier van een opsporingsonderzoek op niveau van het parket naar een volwaardig gerechtelijk onderzoek. Een onderzoeksrechter heeft meer bevoegdheden dan het parket. Zo kan hij huiszoekingen doen en documenten in beslag nemen. Wanneer de onderzoeksrechter precies werd aangesteld, wil het parket niet kwijt.

De Lijn deed begin februari aangifte bij het parket van financiële malversaties door Meeuws. Die waren boven water gekomen in 2015 en hadden tot het ontslag geleid van de toenmalige regionale directeur van De Lijn. Dat gaf aanleiding tot het opsporingsonderzoek.

Het inmiddels gerechtelijk onderzoek zou onder meer gaan over de aanbesteding van een feest ter gelegenheid van de opening van een nieuwe metrolijn, en een door Meeuws besteld pilootproject rond de opleiding van jongeren. Meeuws gaf in De Standaard toe geen rekening te hebben gehouden met de wet op de overheidsopdrachten.

Bewijzen voor de mogelijke strafrechtelijke inbreuken zouden moeten terug te vinden zijn in de boekhouding van De Lijn en de andere contractanten. De Roma, dat het feest organiseerde, zegt nog geen speurders over de vloer te hebben gekregen. Wel heeft het de facturen waarvan sprake gekopieerd en klaargelegd.

Meeuws heeft intussen zelf een aanmaning en dagvaarding tegen De Lijn klaar. 'In januari dit jaar heeft de Lijn de geheimhoudingsclausule in de dading eenzijdig geschonden. De aanmaning en mijn dagvaarding ten aanzien van de Lijn zijn klaar en worden verstuurd.'

Crombez: ‘Campagne is nu al zeer vuil’

© Photo News

SP.A-voorzitter John Crombez sluit niet uit dat de N-VA achter de beschuldigingen aan het adres van partijgenoot Tom Meeuws zit.

Voor John Crombez zijn de beschuldigingen het bewijs dat de verkiezingscampagne zeer vuil wordt gespeeld.

‘Ik heb een paar maanden geleden voorspeld dat dit de vuilste campagne zal worden die we ooit gekend hebben’, zegt hij op Radio 1. ‘De campagne is al bezig, en vanaf het prille begin is ze al zeer vuil. Die persoonlijke beschadiging is nieuw in de Vlaamse politiek.'

Hij verwijst indirect naar de N-VA. ‘Iedereen die me erover aanspreekt zegt: diegene die niet gelooft dat dit georkestreerd is door de N-VA, is goedgelovig.’

Het vertrek van Meeuws is niet aan de orde, zegt de SP.A-voorzitter. Hij vindt het logisch dat zijn partijgenoot op de lijst blijft staan. ‘Zolang we niets weten, kunnen we niets zeggen’, zegt hij aan VTM Nieuws.

Gisteren raakte bekend dat het Antwerpse parket een onderzoek voert naar Meeuws' tijd bij De Lijn, net op de dag dat de Antwerpse SP.A-lijst is voorgesteld.