Vijf arrestaties in onderzoek 'naar koe van Kuttekoven'

© Sebastian Steveniers

Drie Walen en twee Vlamingen zijn gearresteerd in het onderzoek naar het vandalisme tijdens de expo Holy Cow in Kuttekoven bij Borgloon.

nv, cds, mkm

De expo ‘Holy Cow’ startte begin november in de Sint-Jan de Doperskerk in Kuttekoven. Door een levensgrote koe aan het kruis te hangen, begaf kunstenaar Tom Herck zich op glad ijs, besefte hij ook zelf. Uit de uier van de koe druppelde bovendien melk in een bassin, die de kerkvloer zowat helemaal bedekte.

Herck was wel al wat heisa gewoon. Eerder veroorzaakte zijn kaartenhuis met daarop een afbeelding van Adolf Hitler al tumult in Sint-Truiden. Maar wat volgde, had hij naar eigen zeggen toch niet verwacht.

Nog geen week na de opening van de expo werd het slot van de kerk al geforceerd. Vier dagen later sloeg iemand het glasraam stuk, om zo met een lange stok en een mes het beeld deels los te zagen. Daarna werd er nog brandgesticht in de Gasthuiskapel, waar een andere expo van Herck liep, en werd er twee keer ingebroken in de kerk. Inbrekers haalden de koe naar beneden en besmeurden de muren met Latijnse slogans.

Vier maanden later heeft het onderzoek tot vijf arrestaties geleid. Een van de betrokkenen werd na politieverhoor onmiddellijk in vrijheid gesteld, de vier anderen werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hen inmiddels weer in vrijheid zou hebben gesteld.

Collaborateurs

Kunstenaar Herck was gisteren nog niet op de hoogte van de arrestaties. ‘Ik had eerlijk gezegd niet verwacht er ooit nog iets van te horen’, zegt de 33-jarige Truienaar. ‘De politie heeft wel haar best gedaan, onder andere met camera’s, maar echt veel sporen waren er volgens mij niet.’

Dat het onder anderen om drie Franstaligen gaat, doet bij Herck wel een belletje rinkelen. ‘Bij een van de inbraken werden er allerlei Latijnse slogans, een hakenkruis en een Jodenster aangebracht. Iemand van het weekblad Joods Actueel wees mij er toen al op dat die slogans verwezen naar de rexisten, een groep Waalse collaborateurs. Mogelijk hebben ze zichzelf op die manier wat verraden. Toch denk ik nog altijd dat er meerdere groeperingen actief geweest zijn’.

Ondanks alle heisa heeft Herck geen spijt van de expo. ‘Ik ben blij dat ik het gedaan heb, en ik zou het sowieso opnieuw doen. Als kunstenaar moet je een bepaalde boodschap uitdragen, en de verantwoordelijkheid dragen voor de reacties.’

Haatmail

Intussen is de bewuste koe ondergebracht in een hangar. Toch heeft Herck de expo ‘Holy Cow’ nog niet helemaal losgelaten. In de tweede week van april brengt hij zo’n tweeduizend boekjes en zestig T-shirts op de markt.

‘De T-shirts zullen samen met een sticker en een boekje als een gesigneerd pakket verkocht worden, voor 20 euro. De eerste twintig kopers krijgen er bovendien een bundeling bij van alle haatmail die ik naar aanleiding van de expo ontvangen heb.’