Sluiting van asielcentra kost 314 jobs

Het asielcentrum in Houthalen-Helchteren gaat dicht © Raymond Lemmens

‘De brutale beslissing tot sluiting van asielcentra door staatssecretaris Theo Francken, zonder overleg, stapelt een sociaal drama bovenop een humanitair drama’. Dat zegt Christian Masai, federaal secretaris van de vakbond SETCa. In heel het land verdwijnen 314 banen.

Wle

‘In Vlaanderen gaat het om 124 mensen die hun baan verliezen in de centra van Westakker en Houthalen-Helchteren’, zegt vakbondssecretaris Mathieu Marin van BBTK aan Belga. De vakbond wil zo snel mogelijk duidelijkheid over de timing en wacht daarom, samen met het Rode Kruis, op informatie van het kabinet van staatssecretaris Theo Francken (N-VA).

‘We willen dat er een realistische timing wordt opgesteld die rekening houdt met de logistieke gevolgen van de beslissing tot sluiting, maar ook met de sociale gevolgen voor het personeel’, aldus Marin. De vakbond heeft grote vragen bij contracten met een zogeheten ontbindende voorwaarde, die inhoudt dat het contract eindigt wanneer de overheid de financiering stopzet. ‘We kunnen niet aanvaarden dat deze personeelsleden van de opvangcentra nu plots zonder boe af boe als vuil aan de deur worden gezet’, aldus de vakbondsman.

Ook aan Franstalige kant is er duidelijkheid over de gevolgen van de sluitingen. De directie van het (Franstalige) Rode Kruis heeft donderdag op een bijzondere ondernemingsraad de sluiting van zo’n 7.000 opvangplaatsen voor asielzoekers aangekondigd. ‘Dit veroorzaakt een humanitair en een sociaal drama’, aldus de socialistische vakbond SETCa (de Franstalige tegenhanger van de BBTK). Zo’n 190 werknemers zullen hierbij hun baan verliezen, met name in de centra van Aarlen (42 jobs), Belgrade (41), Baraque Fraiture (29), Sainte Ode (32) en Doornik (46).

De SETCa maakt zijn verontwaardiging over aan premier Michel en rekent erop dat die de beslissing tot sluiting en haar gevolgen opnieuw bekijkt.