© AFP

Israëlische leger roept grensgebied met Gaza uit tot ‘verboden militair gebied’

Het Israëlische leger heeft het grensgebied met Gaza vrijdag, tijdens nieuwe protesten van Palestijnen, uitgeroepen tot verboden militair gebied. Op vijf plaatsen langs de grens zouden honderden Palestijnen betrokken zijn bij schermutselingen, klinkt het nog.

Voor de tweede week op rij wordt vandaag zwaar geweld verwacht bij protesten van Palestijnen langs de Gazastrook. Het Israëlische leger zal ‘geen enkele schending van de veiligheidssituatie en de grensafscheiding tolereren’. Het zal ook Israëlische burgers verdedigen tegen aanvallers. De Israëlische soldaten schieten volgens duidelijke regels, klinkt het nog.

Volgens het Palestijns ministerie van Gezondheid vielen al drie gewonden, op drie verschillende plaatsen langs de grens. De protesten begonnen vrijdag met het in brand steken van hopen autobanden, in een poging om de Israëlische scherpschutters langs de andere kant van de grens het zicht te bemoeilijken.

Sinds vorige vrijdag zijn al 22 Palestijnen omgekomen nadat ze onder vuur werden genomen door het Israëlische leger. Honderden anderen raakten gewond. Het Israëlische leger zegt dat het enkel antwoordt op rellen en zich richtte op de ‘grootste aanstokers’. Vrijdag is een 22ste slachtoffer aan zijn verwondingen bezweken, melden Palestijnse media.

Meer mensen beschoten

Artsen zonder Grenzen heeft zijn medische activiteiten in de Gazastrook alvast verhoogd. ‘Sinds de verklaring van president Trump dat hij Jeruzalem als hoofdstad van Israël wil erkennen, en de Palestijnse betogingen als gevolg hiervan, zagen we al een onrustwekkende stijging van het aantal mensen dat aan de grens werd beschoten door het Israëlische leger’, zegt Marie-Elisabeth Ingres, vertegenwoordiger van Artsen Zonder Grenzen in Palestina. ‘Het aantal traumapatiënten is gestegen naar twintig slachtoffers per week, terwijl dit in de periode voor november 2017 twintig per maand was.’

De Palestijnen zijn van plan om zes weken lang elke vrijdag langs de grens te protesteren. Met deze ‘Mars voor de terugkeer’ ijveren ze voor een terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen. Aanleiding is de zeventigste verjaardag van de oprichting van de staat Israël, in 1948. Volgens Israël gebruikt de terreurbeweging Hamas de protesten als een afleiding om aanvallen uit te voeren op Israëlische stellingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer