© Luc Daelemans

Zuhal Demir: “Er is in Vlaanderen geen plaats voor religieus fanatisme”

De politieke partij ISLAM, die onder meer pleit voor de invoering van de sharia en voor een apart openbaar vervoer voor vrouwen en mannen, blijft de gemoederen beroeren. Als het van N-VA afhangt, wordt de partij verboden. “Er is in Vlaanderen geen plaats voor religieus fanatisme”, schrijft de staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir in een Facebookpost.

LEES OOK: Storm van negatieve reacties op politieke partij ISLAM

ISLAM heeft nu één zitje in de gemeenteraad van Anderlecht en ook één in die van Molenbeek. Meer stelt de partij ook niet voor. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen willen ze in minstens 28 gemeenten in Brussel en Wallonië opkomen. De standpunten van de partij zorgen dezer dagen echter voor heel wat opschudding. Zo zette het pleidooi voor gescheiden busvervoer de sociale media in vuur en vlam. Het verhaal werd zelfs opgepikt in de buitenlandse pers.

De N-VA wil nu een wettelijk kader om partijen te verbieden die in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens of die de sharia willen doorvoeren. Dat zei staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken vrijdagavond aan VTM Nieuws. Hij werd enkele uren later in Terzake op Canvas bijgetreden door partijgenote Zuhal Demir. “De politiek moet een duidelijk signaal geven en de partij verbieden”, klonk het.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Demir lichtte haar standpunt intussen nog wat meer toe in een post op Facebook. “Het heeft geen zin om alleen maar onze afschuw uit te schreeuwen over dit soort extreme uitwassen”, schrijft ze. “De partij ISLAM is het topje van de ijsberg. Het is wat boven het wateroppervlak uitsteekt en wat we terecht met duidelijke woorden veroordelen. Maar het fundament is de ijsberg er onder. En die laten we te vaak ongemoeid in het publieke debat en de politiek.”

“ISLAM is een interpretatie van een religie die we nooit zouden tolereren als het een politieke partij was. Zoals vandaag bleek. En gelukkig maar”, luidt het verder. “Het wordt echter hoog tijd dat we beseffen dat islam voor velen niet louter een religieuze belevenis is. Maar een maatschappijvisie die haaks staat op de normen en waarden die wij hier koesteren. (...) Vlaanderen is religie gaan beschouwen als iemands innerlijke overtuiging die weinig tot geen invloed heeft op de maatschappij. Dat hoort het ook te zijn. De islam, zoals velen ze interpreteren, is dat niet.”

Lees hier de volledige post van Zuhal Demir:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER