Zo lang blijft een fles wijn lekker als ze open is

Een fles wijn ontkurken en ze na enkele glaasjes weer in de koelkast plaatsen voor een dag of twee: het is niet ideaal voor de smaak van de drank. De Amerikaanse wijnkenner Collin Lilly legt in een interview met lifestylesite PopSugar uit dat je de inhoud van de fles het best nog dezelfde avond opdrinkt.

vwh

“Eens de fles wijn wordt geopend, komt er lucht in terecht. Als er te veel lucht in de fles zit, dan verdwijnen de fenolen. Dat zijn stoffen die de smaak van de wijn bepalen. Als die er niet meer zijn, evolueert de smaak van de wijn op een negatieve manier.

Kortom: het verouderingsproces van de drank gaat sneller en de wijn wordt flets van smaak. Na enkele dagen kan je wel nog een glaasje drinken, maar tot zes uur na de ontkurking zijn de aroma’s op hun best. Plaats een fles wijn die nog niet helemaal leeg is zeker altijd met een kurk of dop in de koelkast of bewaar op een frisse plek.

“De snelheid van oxidatie hangt af van het type en de leeftijd van de wijn maar om teleurstellingen te voorkomen en indien mogelijk, drink je een fles best nog dezelfde dag leeg”, geeft Lilly nog mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer