© Guy Puttemans

Minister van Pensioenen: “Mensen moeten langer gaan werken”

Daniel Bacquelaine (MR) is ervan overtuigd: als de pensioenen te laag zijn, moet er langer gewerkt worden. Een uitspraak die hem niet overal in dank wordt afgenomen, maar toch is hij wel degelijk de eerste minister van Pensioenen die zijn verantwoordelijkheid sinds lange tijd opnam. Streng, maar rechtvaardig, blijkt uit een interview met L’Echo. De man ziet namelijk ook uitzonderingen: een lange loopbaan en hard werk zijn factoren waarmee rekening wordt gehouden.

evdg

Daniel Bacquelaine is minister van Pensioenen en zetelt zo als enige Franstalige partij in de regering. Een zware last op de schouders. Hij herinnert zich vooreerst dat de twee vorige socialistische ministers van Pensioenen geen enkele hervorming hebben doorgevoerd. “Sinds 1985, helemaal niets of bijna niets. En dat 37 jaar lang”, zegt hij in een interview met de krant L’Echo. “Zij deden geen hervormingen, dus namen wij wel onze verantwoordelijkheden.”

Uitzonderingen

Voor de liberale minister zijn er slechts drie manieren om aan pensioenen te werken: bijdragen verhogen, uitkeringen afdwingen of mensen langer laten werken. “Als de pensioenen te laag zijn, moet er langer gewerkt worden”, klinkt het. “Dat is de enige manier om verder te gaan.” Maar Bacqulaine erkent ook twee uitzonderingen: met een lange loopbaan en zwaar werk wordt volgens de minister zeker rekening gehouden. Of dat dan wel altijd eerlijk is? “Ik beslis niet alleen over welke beroepen er zwaar zijn en welke niet”, aldus de minister. “Maar 60 jaar wordt het absolute minimum voor mensen die bijna 40 jaar een baan hebben uitgeoefend die voldoet aan minstens drie van de vier criteria voor een zwaar beroep: fysiek zwaar werk, werk met onregelmatige uren, werk met een veiligheidsrisico of werk dat gepaard gaat met stress. Om op 60 jaar te stoppen moet die persoon bovendien heel zijn leven effectief aan de slag zijn geweest.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer