"Ik lach met de islam, maar ik lach zelden met moslims"

De Nederlandse comedian Hans Teeuwen treedt vanaf 29 september opnieuw op in Londen en gaat daarna op tournee door Groot-Brittannië. In een interview met The Guardian praat hij over zijn humor, over het belang van vrije meningsuiting en over de islam.
vide

Zes jaar geleden probeerde Teeuwen al eens door te breken in Groot-Brittannië. Nu hij er opnieuw gaat optreden, heeft hij zijn grote ambities wel opgeborgen. "Ik had toen een brandende ambitie om door te breken en beroemd te worden in Engeland en in de VS. Daarna besefte ik dat "Komaan, laat ons eens naar een Nederlandse komiek gaan kijken" niet meteen een commercieel uitgangspunt is."

Teeuwen heeft zich enkele jaren op het croonen gestort en trad in Nederland en België op met zijn jongste show "Echte rancune". Intussen heeft hij ook een dochter van drie, maar hij vindt niet dat hij hierdoor milder geworden is. "Daar is het de tijd niet voor", zegt hij in The Guardian. "Er moet gerebelleerd worden tegen de politieke correctheid. Dat is een van de dingen die een comedian kan doen."

Kernwoord voor Teeuwen in dit alles is fun. "Mijn materiaal komt uit mijn onderbewustzijn en dat onderbewustzijn is beïnvloed door hoe ik de wereld zie en door de tijden waarin we leven. Maar dit geldt altijd: als ik het niet grappig kan maken, doe ik het niet."

"Ik kan het onderwerp islam niet vermijden"

Zijn nieuwe show in het Engels is gebaseerd op "Echte rancune". Hij haalt er bijvoorbeeld de passage uit waarin hij het woord "huidskleur" zoveel mogelijk probeert te gebruiken en "een verhaal dat bijna 100% autobiografisch is". 

"En uiteraard kan ik de islam niet vermijden". Teeuwen maakt naar eigen zeggen geen onderscheid tussen de gematigde islam en extremisme. Hij beschrijft het als "nog steeds het gevaarlijkste onderwerp, het grootste taboe". "En ik ben bang dat het de grootste vijand van de vrije meningsuiting is. Ik zie het als mijn plicht om dit te verwerken in mijn show. Maar ik heb wel een manier gevonden om het grappig te maken."

Teeuwen is niet bang dat hij als islamofoob bekeken zal worden. "Fuck islamofobie", reageert hij. "Ik haat dat woord. Er is niets irrationeels aan bang zijn voor een overtuiging die overal waar ze opduikt gewelddadig is. In mijn show lach ik met de islam, maar ik lach zelden met moslims. Dat onderscheid is belangrijk. Ik zal nooit xenofobie aanmoedigen, iets wat veel echter en gevaarlijker is dan islamofobie. Ik probeer niemand meer te behagen. Als ze er niet van houden, ok, dan houden ze er maar niet van."

Meest gelezen