© twitter

UEFA onthult logo van Euro 2020

Euro 2020 werd vandaag officieel op gang getrapt met de bekendmaking van het officiële logo. Het logo is een heuse stijlbreuk met de logo's van de eerste EK's vanaf 1960. Geslaagd of niet? Oordeel vooral zelf! Vanwege de zestigste verjaardag van het EK besloot de UEFA om het EK voetbal in 2020 af te werken in 13 verschillende landen. Brussel is één van de gaststeden, als het Eurostadion af geraakt tenminste..

vermi

Het logo voor het Europees kampioenschap voetbal van 2020 werd woensdag door kersvers UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin, de Engelse bondsvoorzitter Greg Clarke en burgemeester Sadiq Khan officieel voorgesteld in de City Hall in de Britse hoofdstad Londen.Iets minder dan tweeënhalve maand na de finale van EURO2016 waarin de Portugees Eder in de verlengingen het lot van gastland Frankrijk bezegelde, is het aftellen naar het volgende EK reeds van start gegaan. Over vier jaar wordt er naar aanleiding van de zestigste verjaardag van het toernooi in dertien speelsteden gespeeld, de halve finales en de finale worden in het Londense Wembleystadion afgewerkt. Ook Brussel is gaststad voor dat EK, maar dan moet er eerst nog wel een Eurostadion gebouwd worden. Het doel is om de werken op parking C in februari 2017 te laten starten.Als inspiratie voor het logo gebruikte de UEFA een brug als een universeel symbool voor eenheid en verbondenheid. Rondom de Henri Delaunay Cup zijn vierende fans te zien. De brug moet voor een verbinding zorgen tussen de dertien speelsteden in Europa en is met de Tower Bridge meteen ook terug te vinden in het logo van speelstad Londen.

"24 jaar na EURO1996 keert het voetbal terug naar zijn mythische wieg. Supporters en bezoekers zullen naar deze prachtige stad afzakken voor een fantastische week vol voetbal, om zo het toernooi naar een climax te brengen", vertelde Ceferin. "Met dit format willen we het toernooi dichter naar de fans brengen."

Voorlopig hoort Brussel dus nog steeds bij de gaststeden (zie lijstje hieronder) maar onze hoofdstad kan die organisatie nog verliezen als het nu al beruchte Eurostadion niet tijdig af geraakt. De UEFA had de openingswedstrijd gereserveerd voor de hoofdstad van de Europese Unie. Maar de bouw van het “Eurostadion” op Parking C van de Heizel is nog steeds niet begonnen, onder meer omdat de nodige vergunningen nog niet zijn afgeleverd.

“De UEFA ligt niet wakker van de problemen van Brussel”, zei Michel D’Hooghe, hoge lid van de UEFA, eerder al. “Er zijn genoeg kandidaten en stadions in Europa die de openingswedstrijd van Brussel kunnen overnemen. Op een bepaald moment zal er een telefoontje van de UEFA naar Brussel komen met de vraag of het stadion klaar zal zijn. Is dat niet zo, dan is de beslissing over de openingswedstrijd snel genomen.”

De halve finales en de finale zullen alvast in het Wembley-stadion gespeeld worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De dertien gaststeden nog eens op een rijtje:

MünchenBakuRomeSint-PetersburgBrusselKopenhagenBoedapestAmsterdamDublinBoekarestGlasgowBilbaoLondon

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer