Direct naar artikelinhoud
Rusland

Adviseur Poetin: "Rusland bevindt zich op een keerpunt in de geschiedenis"

Vladislav Soerkov en Russisch president Vladimir Poetin.Beeld AFP

Vladislav Soerkov, een vooraanstaand adviseur van de Russische president Poetin, heeft in een essay enkele opmerkelijke dingen geschreven over de toekomst van Rusland. Zo moet het land volgens hem "stoppen met liegen over zijn identiteit" en breekt er een "lange periode van geopolitieke eenzaamheid" aan voor Rusland. 

Volgens Soerkov worden de gevolgen van de annexatie van de Krim in 2014 nu pas duidelijk. "Dat was het slotstuk van Ruslands epische reis naar het Westen, het einde van talloze vruchteloze pogingen om deel uit te maken van de westerse beschaving. Na een definitieve breuk met het Westen gaan we een lange periode van geopolitieke eenzaamheid in."

Soerkovs verklaring dat de geschiedenis zich op een keerpunt bevindt, wordt ondersteund door waarschuwingen van het Kremlin dat de relaties met de VS, Groot-Brittannië en hun bondgenoten slechter zijn dan tijdens de Koude Oorlog. Ook de Amerikaanse president Donald Trump tweette vandaag iets gelijkaardigs. 

Twitter bericht wordt geladen...

Identiteit

Vladislav Soerkov was adjunctstafchef van de Russische president tijdens diens eerste twee ambtstermijnen, en wordt dikwijls beschouwd als de belangrijkste ideoloog van de Russische regering. Zo had hij een grote invloed op het conflict in Oost-Oekraïne. Uit uitgelekte e-mails blijkt dat hij zijn personeel aanstuurde om "rebellie aan te wakkeren in gebieden die in handen zijn van pro-Russische rebellen".

"Rusland moet stoppen met liegen over zijn identiteit", schrijft Soerkov in zijn essay, "en aanvaarden dat het een 'Oost-West-halfbloedland' is, dat twee continenten en mentaliteiten omvat – charismatisch, getalenteerd, mooi en ... alleen."

'Rusland moet stoppen met liegen over zijn identiteit, en aanvaarden dat het een "Oost-West-halfbloedland" is'
Vladislav Soerkov

"Hoe zullen we die nakende eenzaamheid doorstaan? Als een ellendige vrijgezel aan de zijlijn? Of als een gelukkige, eenzame leider van een land dat naar voren is gesprongen, terwijl andere naties en staten een stap opzijzetten? Het hangt van ons af."

Toch betekent eenzaamheid voor Soerkov niet dat Rusland zich volledig van de rest van de wereld zal afsluiten. "Ons land zal handel drijven, investeerders aantrekken, kennis uitwisselen, vechten, deel uit maken van internationale organisaties... Alleen zonder valse doelen en zelfverloochening."