Foto’s van honderden naakte Vlaamse meisjes ontdekt in geheime chatbox

Honderden Vlaamse meisjes zijn, zonder dat ze het weten, het slachtoffer van een ondergronds netwerk dat naaktfoto’s en -filmpjes uitwisselt. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM Nieuws en het Nederlandse RTL Nieuws. Het parket start een onderzoek naar het geheim forum waar 3.000 leden beelden van jonge meisjes uitwisselen.

tg

In totaal circuleren er op de afgeschermde website meer dan 5.000 naaktfoto’s, die door duizenden gebruikers worden geruild en verhandeld. Het parket is een onderzoek gestart nadat VTM Nieuws het gerecht op de hoogte heeft gebracht.

Foto’s van naakte (ook minderjarige) meisjes, filmpjes van slachtoffers die seksuele handelingen verrichten bij hun vriendje en pornografische afbeeldingen waar geen toestemming voor werd gevraagd. Het zijn maar enkele voorbeelden van wat de journalisten op Discord, een populaire website waar gamers met elkaar kunnen chatten. Maar op het geheim forum op die site wisselen meer dan 3.000 leden naaktfoto’s en filmpjes van jonge meisjes met elkaar uit.

De foto’s en filmpjes komen op verschillende manieren in de chatbox terecht. Soms zetten ex-vriendjes van slachtoffers ze uit wraak online, maar ze verschijnen ook door gehackte social media-accounts zoals Snapchat en Facebook. VTM Nieuws-journalisten Kenneth Dée en Sander Denayer infiltreerden in zo’n chatgroep.

Daar kwamen ze in contact met gebruikers die nóg een stap verder gaan en een gigantische archiefmap met elkaar delen. In die map geraak je alleen als je kan bewijzen dat je zelf unieke foto’s hebt. Door samen te werken met een actrice en foto’s van haar te gebruiken, geraken onze journalisten binnen. Te vinden in die map: meer dan 5.000 foto’s van Vlaamse meisjes, weergegeven met voor- en achternaam en gerangschikt per provincie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer