Direct naar artikelinhoud
Videoclip

De man achter de vaginabroek van Janelle Monáe: 'Ik googelde vagina's en startte met tekenen'

Tessa Thompson, die al vaker met Monáe samenwerkte en volgens de geruchten zelfs een relatie met haar zou hebben, verschijnt tussen de benen van de popzangeres.Beeld rv

"Een ode aan de eigenliefde en seksualiteit met een goeie portie pussy power", zo omschreef Janelle Monáe haar geinig popdeuntje 'PYNK', waarin ze de vagina bezingt. 

En die bezongen vagina is ook overal in de videoclip van 'PYNK' terug te vinden: gepelde citrusvruchten, strategisch geplaatste bloemen, en dan is er uiteraard ook de tekst: “Pink like the inside of your, baby / Pink behind all of the doors, crazy / Pink like the tongue that goes down, maybe / Pink like the paradise found.”

Nog opvallender in de videoclip zijn de broeken die Monáe en haar kompanen dragen. Die laten namelijk niets aan de verbeelding over. De pijpen, die erg doen denken aan David Bowie's bekende gestreepte jumpsuit, en kleuren zijn ontworpen naar analogie met een vagina. Duran Lantink, de Nederlandse ontwerper van de pakken, voorzag voor elke laag - of lip, zo u wil - een andere stof en kleur, om het zo realistisch mogelijk te maken. 

Vulva-pakken

Aan Dazed & Confused vertelt Lantink hoe hij de vulva-pakken ontwierp. "Zij kwamen eerst af met het idee een pak te maken dat heel het lichaam bedekte, met één boodschap: 'Pussy Power!' Ik wou het iets subtieler aanpakken", zegt hij. "Zo kwam ik al snel bij de benen terecht, die een gigantische vagina moesten worden. De inspiratie haalde ik vanop het internet: ik googelde wat vagina's en startte met tekenen."

'Eén boodschap: pussy power!'

Veel tijd had Lantink niet, gezien de pakken al een week later af moesten zijn. "Het was allemaal nogal last minute: mijn assistent was op de luchthaven en op het vliegtuig zelfs nog aan het naaien", zegt Lantink.

'PYNK' staat op Dirty Computer, het album dat Janelle Monáe uitbrengt op 27 april.