Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Anderlecht wint van Club en verkleint kloof met leider tot drie punten

Lukasz Teodorczyk viert zijn twaalfde goal van het seizoen.Beeld Photo News

Anderlecht verzoende zich met zichzelf, speltechnisch en inzake beleving. Club Brugge was een beetje soft, en toen in het laatste halfuur dan toch een sterke reactie kwam, werd het getackeld door de man in het busje. De videoref zag de schoentip van Diaby in buitenspel.

Neen. Dit wordt niet het relaas van een titelstrijd waarin nieuw leven is geblazen. Club Brugge heeft nog steeds een riante voorsprong: drie (eigenlijk vier) punten, met zeven speeldagen te gaan, waarbij zowel Anderlecht als AA Gent nog de snelweg richting Brugge dienen te nemen.

Alleen heeft Club een probleem om zuivere kansen te creëren. Omzeggens niks afgedwongen tegen Racing Genk, en nu ook weer niet. "Wij komen met weinig mensen in de box", stelde coach Ivan Leko vast. Club maakte in vierenhalf uur play-offvoetbal alleen een strafschopdoelpunt.

Vanaken en Refaelov waren flets in het Astridpark, Vormer zit toch wel in een dipje. Misschien komt Charleroi donderdag wel op het juiste moment. Club scoorde dit seizoen acht keer tegen hen in Olympia.

Club Brugge zou eens moeten kunnen loskomen om zo meester te blijven van het zenuwenspel. "Play-offs zijn een mentale marathon", zweert CEO Vincent Mannaert. Cool blijven is de boodschap voor Club. Zebra's schieten.

Het was lang geleden dat het Astridpark nog eens zo zinderde

Anderlecht speelde zijn beste halfuur in maanden. De eerste dertig minuten van deze topper waren We Are Anderlecht-niveau: intens en speels. Het was lang geleden dat het Astridpark nog eens zo zinderde.

Markovic en Dendoncker sterk

Paars-wit werd daarbij gedragen door het voetbalvernuft van Lazar Markovic, de allerlaatste transfer die Herman Van Holsbeeck realiseerde als manager van Anderlecht - een kwartier voor middernacht, de 31ste januari. Markovic verdeelde en heerste. Weergaloos. Een intelligente voetballer die de ruimtes zag voor zichzelf en zijn medemaats. Een clinic van een halfuurtje - zijn pijp was dan al uit.

Anderlecht moet niet proberen om kampioen te worden. Anderlecht moet eerst proberen terug zichzelf te vinden. À la recherche du temps perdu. Op zoek naar de verloren tijd. Markovic past in dat plaatje. "Ik mis typische Anderlecht-voetballers", sprak Hein Vanhaezebrouck na de nederlaag in Oostende, kort voor Valentijn. "Jongens die met een actie het verschil kunnen maken." Bij dezen, coach. Maar kan Anderlecht de Serviër langer aan zich binden?

Als de topper één ding duidelijk maakte, dan wel dat Vanhaezebrouck in Anderlecht de juiste man op de juiste plaats is. Sportief directeur Luc Devroe is tot dezelfde conclusie gekomen na een lang onderhoud met Vanhaezebrouck, tien dagen geleden, waarin die laatste naar verluidt indruk maakte met zijn voetbaldiscours. In de club wil men er alles aan doen om Vanhaezebrouck zo veel mogelijk tegemoet te komen op de transfermarkt, komende zomer.

Anderlechttrainer Hein Vanhaezebrouck.Beeld BELGA

Het wordt alvast niet makkelijk om volgend seizoen de beste Leander Dendoncker te vervangen. Dendoncker was al niet slecht op Charleroi en tegen Club Brugge aaide hij in periodes zijn allerbeste niveau. Keizerlijk in de defensie, met af en toe zo'n ouderwetse rush. Als Dendoncker de komende weken bevestigt, weet die zijn moment wel te kiezen, zo vlak voor het WK.

"Onze ingesteldheid was fantastisch", reageerde aanvoerder Dendoncker. "Als we dat aanhouden, zullen we nog veel winnen. Iedereen zei dat Brugge onklopbaar was, maar wij hebben het toch maar gedaan. We hebben het bovendien niet gestolen, we gaven amper kansen weg."

Anderlecht leidde tegen Club op punten, en finaal ook op het scorebord, toen Lukasz Teodorczyk een vrijschop in de zone van Cools binnen buffelde (1-0). De Pool zit intussen al aan twaalf goals en is opgeklommen naar plaats vijf in de topschuttersstand.

'We moeten geen halleluja roepen omdat we Club geklopt hebben. Tweede worden is ons voornaamste doe'
Hein Vanhaezebrouck, trainer Anderlecht

Een paar millimeter

Pas dan kwam schwung in het spel van de bezoekers, en zij duwden Anderlecht dik twintig minuten met de rug tegen de muur. Abdoulay Diaby rondde heerlijk af, maar de man in het busje had buitenspel gezien. Een voettip. Een paar millimeter. Oud-speler Paul Van Himst had het voorspeld zaterdag: de patroonheilige van de gemeente Anderlecht zou zondag opstaan. Wel, de heilige Guido was op de afspraak. "Offside is offside", maakte Leko er weinig misbaar om.

Niet getreurd, Club Brugge, het zal binnen enkele weken slechts een voetnoot blijken in het hele play-off 1-verhaal. Dat meende ook Vanhaezebrouck, overigens. "We moeten geen halleluja roepen omdat we Club geklopt hebben. Tweede worden is ons voornaamste doel."

Ze moeten bij Brugge wel dringend eens gaan scoren.