Direct naar artikelinhoud
Gifgasaanval Syrië

Onderzoeksteam OPCW mag Douma woensdag pas binnen wegens "veiligheidsproblemen"

Onderzoeksteam OPCW mag Douma woensdag pas binnen wegens "veiligheidsproblemen"
Beeld EPA

De onderzoekers van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) krijgen voorlopig geen toegang tot de locatie van de gifgasaanval van 7 april in Douma. Syrië en Rusland citeren "veiligheidsproblemen" om de onderzoekers voorlopig niet toe te laten, aldus OPCW-topman Ahmet Uzumcu. Volgens de Russische ambassade zullen de onderzoekers woensdag toegang krijgen tot Douma.

Het OPCW-team, dat vanaf vandaag de veronderstelde aanslag met gifgas moest onderzoeken, is zaterdag in Damascus gearriveerd maar kan niet verder reizen. "Rusland en Syrië hebben nog geen toegang tot Douma gegeven. Onbeperkte toegang essentieel", klinkt het in een tweet van het OPCW. 

"De Syrische en Russische ambtenaren die deelnamen aan de voorbereidende vergaderingen in Damascus hebben het OPCW-team op de hoogte gebracht dat er nog altijd hangende veiligheidproblemen zijn die opgelost moeten worden voor de missie ter plaatse kan gaan", aldus Uzumcu.

Pas woensdag zullen de onderzoekers van het OPCW-team toegang krijgen tot de locatie, zo heeft de Russische ambassade vanavond bekendgemaakt. De reden voor de vertraging is dat de wegen die naar Doema leiden nog ontmijnd moeten worden, aldus de verantwoordelijke op de Russische ambassade.

Twitter bericht wordt geladen...

De Syrische viceminister van Buitenlandse Zaken Faisal Mekdad bevestigde intussen dat regeringsfunctionarissen de OPCW-experten hebben ontmoet. "Met de experten, die al drie dagen in Syrië zijn op verzoek van de Syrische regering, is de samenwerking bij het onderzoek naar de veronderstelde aanval met gifgas in de stad Douma in Oost-Ghouta besproken", zo werd al-Mokdad geciteerd door het staatspersagentschap SANA. De "precisie, transparantie en onpartijdigheid" van de missie staan op de voorgrond. Er werd niet gezegd of het team de plaats van de vermoedelijke aanval al mag bezoeken.

Russen ontkennen

De Russen hebben inmiddels de aantijgingen van Groot-Brittannië van de hand gewezen dat ze het werk van de OPCW in Syrië zouden bemoeilijken. "Dat is volledig uit de lucht gegrepen. Dat is nog maar eens een verzinsel van de Britten", zei viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov vandaag in Moskou. 

Wegens de raketaanvallen van de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn de OPCW-experten wel nog niet kunnen beginnen aan hun onderzoek, klinkt het. "De gevolgen van de illegale en onwettige acties beletten dat", zei de diplomaat volgens het persbureau Interfax. De Russische OPCW-delegatie benadrukte dat Rusland niet van plan is het werk van de onderzoekers te hinderen.

Maar dat de inspecteurs niet veilig naar Douma kunnen reizen, slaat volgens de Britse ambassadeur nergens op, omdat de VN het wel veilig zouden vinden. Bovendien waren de westerse luchtaanvallen niet gericht op Douma en omstreken. Douma ligt maar een paar kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus, waar de inspecteurs nu verblijven.

Het Syrische regime heeft de inspecteurs 22 getuigen aangeboden die de OPCW in Damascus over de gebeurtenissen in Douma zou kunnen bevragen, zei Wilson. De Syrische noch de Russische regering heeft gezegd wanneer het OPCW-team alsnog naar Douma zou kunnen afreizen.