CD&V verwacht duidelijk antwoord van Berger: 'Alleen kandidaat als hij vrouwen hand wil schudden'

© Joods Actueel

Na crisisberaad bij CD&V heeft de partij beslist dat de ultraorthodoxe Aron Berger enkel kandidaat kan zijn in Antwerpen als hij zich bereid toont een hand te geven aan vrouwen. Woensdag moet Berger daar duidelijkheid over verschaffen.

rvs, bbd, wwi

Vanochtend meldde Joods Actueel dat Aron Berger de negende plaats zou krijgen op de Antwerpse CD&V-lijst. Op die manier zou CD&V het stemmenpotentieel van de Antwerpse joden willen aanboren. De Antwerps-joodse gemeenschap telt in Antwerpen zowat dertigduizend mensen, van wie tien- tot vijftienduizend joden ultraorthodox zijn.

CD&V wou de komst van Berger op de lijst nog niet officieel bekendmaken, en zou pas woensdag communiceren op een persconferentie.

Maar er ontstond ophef nadat Berger in het interview met Joods Actueel al liet weten dat hij een vrouw nooit de hand zal schudden. ‘Ik hou me aan de regels van mijn geloof en zal dan ook uitleggen aan mensen met wie ik in contact kom waarom ik geen hand geef aan een dame', klonk het. 'Het heeft niets te maken met een gebrek aan respect voor vrouwen, integendeel. Het huwelijk is voor mij heilig, en ook respect voor mijn echtgenote. Daarom onthoud ik mij van fysiek contact met vrouwen.’

Topoverleg

Dinsdagnamiddag zat CD&V-voorzitter Wouter Beke samen met Antwerps lijsttrekker Kris Peeters en Vlaams CD&V-minister van Onderwijs Hilde Crevits om een oplossing te zoeken. Peeters verklaarde achteraf dat Berger nog steeds kandidaat kan zijn. 'Maar hij moet wel een hand geven aan vrouwen als hij op de lijst staat.' Voor Berger zou het vooral belangrijk zijn dat hij geen hand moet schudden van vrouwen binnen zijn eigen chassidische gemeenschap, en daar zou CD&V begrip voor tonen.

Woensdag verwacht CD&V een duidelijk antwoord van Berger zelf.

Kopstukken duidelijk: 'In Vlaanderen geven we een hand'

Eerder hadden verschillende CD&V-kopstukken al gereageerd op de uitspraak van Berger. 'In Vlaanderen geven we een hand', was CD&V-minister Hilde Crevits duidelijk op VTM. 'Dit is een rode lijn', liet ook Kamerlid Hendrik Bogaert tegenover VRT Nieuws verstaan.

Homans: ‘Geen millimeter toegeven op vlak van gelijkheid man en vrouw’

© BELGA

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) was in het Vlaams Parlement scherp voor de Islampartij. Ze haalde ook uit naar coalitiepartner CD&V.

Homans kreeg dinsdagmiddag in een commissie van het Vlaams Parlement vragen over de Islampartij, die in oktober op een aantal plaatsen in Wallonië en Brussel opkomt en onder meer pleit voor apart openbaar vervoer voor mannen en vrouwen tijdens de spits.

‘Discriminatie op basis van geslacht staat haaks op de visie die ik als minister wil uitdragen, maar ook op mijn visie als iemand die leeft in een moderne westerse maatschappij’, zei Homans. ‘De gelijkheid tussen man en vrouw is de hoeksteen van de moderne samenleving en ik zal daar geen millimeter op toegeven.’

Spiegel

De minister maakte van de gelegenheid gebruik om indirect CD&V aan te vallen, omdat de Antwerpse afdeling van de christendemocraten de ultraorthodoxe jood Aron Berger een plaats geeft op de kieslijst.

‘Ik veroordeel ten stelligste wat er gebeurt met de partij Islam. Tegelijk veroordeel ik sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsovertuiging op hun lijsten zetten die onze fundamentele waarden niet respecteren. Ik veroordeel het en raad af om het te doen, maar ik denk dat die politieke partijen zelf in de spiegel moeten kijken.’

Haar partijgenote Nadia Sminate ging een stap verder en noemde de positie van CD&V hypocriet. Voor commissievoorzitter Mercedes Van Volcem (Open VLD) is het onaanvaardbaar dat partijen de klok terugdraaien op het vlak van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. ‘Daar is jarenlang voor gestreden.’

Berger stelt in een interview met Joods Actueel onder meer dat hij vrouwen om religieuze redenen geen hand wil schudden. Dat is bij verschillende partijen - ook bij een aantal CD&V-kopstukken - in het verkeerde keelgat geschoten. De partij wil dat Berger afstand doet van bepaalde uitspraken.

Partijstatuten

Over de Islampartij zei Homans dat de bevoegde onafhankelijke instellingen zich over de zaak buigen. Het gaat vooral om het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Unia gaat in de partijstatuten van de Islampartij op zoek naar mogelijke andere inbreuken op het non-discriminatiebeginsel, benadrukte ze.