© vrt

46 leden van drugsbende staan opnieuw terecht: tot 54 maanden cel gevorderd

De 46 leden van een drugsbende, die 2014 werden vrijgesproken door procedurefouten, staan opnieuw terecht. Het Antwerpse hof van beroep heeft twee volle dagen uitgetrokken voor de zaak. Het Openbaar Ministerie heeft tot 54 maanden cel gevorderd.

doro

De correctionele rechtbank van Antwerpen sprak de 46-koppige drugsbende in december 2014 vrij op basis van een procedurefout. Een aantal telefoontapbeschikkingen waren volgens de rechtbank ongeldig, waardoor het bewijs dat eruit voortvloeit nietig zou zijn. De vrijspraak werd op luid gejuich onthaald door de beklaagden.

De bende had volgens het openbaar ministerie tussen augustus 2007 en maart 2010 op grote schaal heroïne en cocaïne verkocht in de Scheldestad. De beklaagden opereerden vanuit Borgerhout en velen zijn ook familie van elkaar.

De vrijspraak werd op luid gejuich onthaald door de beklaagden, maar het parket van Antwerpen ging al snel in beroep. Donderdag stonden de beklaagden opnieuw terecht voor het hof van beroep.

Tot 54 maanden

Het Openbaar Ministerie in Antwerpen erkent dat er bij de aanvang van het onderzoek fouten zijn gemaakt, maar dat die “materiële vergissingen” niet kunnen leiden tot de nietigheid van het volledige strafdossier. Het OM heeft tot 54 maanden cel gevorderd en boetes tot 4.000 euro geëist tegen de kopstukken van omvangrijke bende uit Borgerhout. De kopstukken riskeren ook een verbeurdverklaring van drugswinsten die volgens het parket oplopen tot meer dan 800.000 euro.

Het hof van beroep heeft twee volle dagen uitgetrokken voor de zaak waarbij de verdediging van de beschuldigden opnieuw de rechtsgeldigheid van het onderzoek zal aanvechten.

350 agenten

Op 3 maart 2010 hadden 350 agenten 38 simultane huiszoekingen uitgevoerd en op verschillende adressen werden drugs en cash geld in beslag genomen. Eén van de broers pochte dat hij wist van de nakende inval en dat hij een grote geldsom had laten verdwijnen. Bij een familielid werd echter een zak met daarin 53.390 euro cash aangetroffen, die hij een dag eerder van de broers in bewaring had gekregen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER