© Jan Van der Perre

Antwerps ModeMuseum sluit voor anderhalf jaar de deuren voor grote uitbreidingswerken

Het Antwerpse ModeMuseum (MoMu) heeft de deuren gesloten voor een grondige renovatie en uitbreiding en heropent pas in het najaar van 2020. Er wordt ongeveer 800 m2 extra publieke kijkruimte gecreëerd, met onder meer een grote multi-aanpasbare ruimte en - voor het eerst - een permanente tentoonstellingsruimte voor de vaste collectie van het museum.

Het MoMu in de Nationalestraat zet al sinds de start in 2002 noodgedwongen volop in op tijdelijke tentoonstellingen, omdat er eenvoudigweg veel te weinig ruimte is om de permanente collectie van maar liefst 30.000 stukken een plaats te geven. Bovendien moest het museum tussen twee expo’s door telkens enkele maanden sluiten om een ombouw mogelijk te maken. Daar komt nu eindelijk verandering in. “We zullen op permanente basis het verhaal van de Belgische mode kunnen brengen en onze bezoekers een diepere kijk in onze eigen wereldvermaarde modegeschiedenis geven”, zegt directeur Kaat Debo.

De uitbreiding biedt volgens het MoMu perspectief op meer bezoekers en een veelzijdiger aanbod. “Op piekmomenten zullen we op zo’n 2.000 m2 drie verschillende modeverhalen tegelijkertijd kunnen brengen”, zegt Luk Lemmens, voorzitter van de overkoepelende Museumstichting. “Er komt ook een auditorium met uitschuifbare tribune zodat we op een nog intensievere manier lezingen, conferenties en Q&A’s kunnen programmeren.” De ingrepen zullen volgens het MoMu gebeuren met het nodige respect voor het oorspronkelijke concept van architecte Marie-Josée Van Hee. Onder meer de sculpturale houten trap in de inkomhal blijft om die reden behouden.

Tijdens de werkzaamheden leent het MoMu tal van topstukken uit aan andere musea in binnen- en buitenland. In september werkt het MoMu bovendien samen met het Maurice Verbaet Center elders in de Antwerpse binnenstad, voor de expo “SOFT? Tactiele Dialogen” met werk van Belgische textielkunstenaars uit de jaren 70 en 80.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER