Brusselse raadkamer stelt beslissing over aanhoudingsbevel Catalaanse ministers meteen maand uit

Antoni Comin, Meritxell Serret en Lluis Puig. © BELGA

De Brusselse raadkamer buigt zich op 16 mei over de Europese aanhoudingsbevelen die Spanje heeft uitgevaardigd tegen de Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comín en Lluis Puig. Dat heeft Belga vernomen van de verdediging van de ministers.

Woensdag werd voor de Brusselse raadkamer het dossier ingeleid over de Europese aanhoudingsbevelen (EAD) tegen de Catalaanse ex-ministers Meritxell Serret, Antoni Comín en Lluis Puig voor. De behandeling werd echter meteen uitgesteld naar 16 mei. Eén van de redenen voor het uitstel is dat het Brusselse parket aan het Spaanse gerecht bijkomende informatie heeft gevraagd.

De drie Catalaanse oud-ministers wilden na afloop van de zitting weinig commentaar kwijt, enkel dat ze optimistisch waren over het verloop van de gerechtelijke procedure.

De drie ministers worden samen met Carles Puigdemont en Clara Ponsatí i Obiols in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

De Spaanse rechter had tegen hen EAB’s uitgevaardigd nadat de vijf in Madrid niet voor de rechter waren verschenen. Die EAB’s werden op 5 december ingetrokken maar op 23 maart vaardigde een Spaanse onderzoeksrechter dan nieuwe EAB’s uit. De raadkamer moet nu beslissen of die nieuwe aanhoudingsbevelen uitvoerbaar kunnen verklaard worden.