Videospeler inladen...

Koning Albert lijdt aan aortaklep­stenose: wat is dat en hoe behandelen?

Koning Albert (83) ondergaat een reeks onderzoeken voor aortaklepstenose, een vernauwing aan de aortahartklep. De onderzoeken, die onder meer vandaag in het ziekenhuis Saint-Luc plaats hebben, zijn nodig voor een aangepaste behandeling. Die behandeling kan een operatie zijn of louter medicatie, dat verduidelijkt Hugo Vanermen, de voormalige hartchirurg van de koning.

Koning Albert had in het verleden al te maken met hartproblemen. Hij werd in 2000 geopereerd in het OLV-ziekenhuis van Aalst door hartspecialist Hugo Vanermen. De koning kreeg toen een viervoudige overbrugging voor kransslagadervernauwingen. Albert kampt nu al een aantal jaar met "aortaklepstenose", een aandoening die bij tachtigers wel vaker voorkomt.

Wat is aortaklepstenose?

Dokter Vanermen: "Het hart is een spier, een pomp. Als die spier samentrekt, wordt de ruimte kleiner en wordt het bloed in die ruimte weggeduwd. Er is geen enkele pomp die kan werken zonder kleppen. Aan de uitgang van het hart, aan de onderzijde van de aorta, zit een klep en het bloed duwt tegen die klep/deur om ze te openen. Als de contractie van het hart stopt, dan sluit de deur automatisch. Een klep moet perfect openen én sluiten."

"Als de deur niet maximaal opengaat, kan het bloed niet normaal naar buiten bij elke hartslag. Dat gebeurt bij een verstijfde of versteende klep. Die verkalking komt bij het ouder worden. Op een zeker moment kan dat zelfs kritisch worden."

Wat zijn de klassieke symptomen?

Dokter Vanermen: "Het hart krijgt het bloed niet makkelijk weg, want er is telkens een weerstand bij het pompen. De bloeddruk neemt af in de aorta, er duikt een pijnlijke druk op de borstkas op en/of er treedt kortademingheid op."

Welke behandelingen zijn mogelijk?

Er zijn drie opties:

1) "De klassieke methode: een hartoperatie waarbij de klep simpelweg vervangen wordt. Hierbij wordt de borstkas opengelegd en het hart even stilgelegd."

2) "De nieuwe behandeling: via een grote slagader in de lies wordt een slangetje opgeschoven richting hart, tegen de bloedstroom in. Op het einde van deze katheter zit een ballonnetje dat de klep openmaakt zodat die plots veel beter opengaat. Bij diezelfde actie wordt een nieuwe klep ontvouwd. Een soort van "kiekendraad" die zich in de aortaklep zet, zodat die openblijft. Deze behandeling is uiteraard minder ingrijpend - de borstkas wordt immers niét opengelegd- en de patiënt herstelt sneller.

3) Als de klep niet kritisch is, kan de behandeling bestaan uit medicatie.

Is aortaklepstenose erfelijk?

Dokter Vanermen: "Moeilijk te zeggen. De vader van koning Albert, koning Leopold III, is ook op latere leeftijd geopereerd aan de hartklep. Iedereen is een beetje voorbeschikt door de kwalen van onze ouders. Maar om nu te zeggen dat de aandoening genetisch is... dit zou kort door de bocht zijn. "

"Aortaklepstenose is een zéér typisch verouderingsfenomeen, vooral bij tachtigers. Abnormale hartkleppen zien we ook wel eens bij de geboorte." 

Meest gelezen