KUL-socioloog Swyngedouw op Antwerpse SP.A-lijst

‘Omdat Antwerpen beter kan.’ © Jan Van der Perre

Voor het eerst neemt de Leuvense professor Marc Swyngedouw deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. ‘Omdat de stad beter kan. Kijk naar het stijgende aantal auto’s in de stad, de stad staat letterlijk geregeld stil.’

Bart Brinckman

Zaterdag keurt een plaatselijk SP.A-congres de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen goed. De bovenste posities en de lijstduwer zijn al bekend. Onafhankelijke Jinnih Beels trekt, gevolgd door Tom Meeuws, Güler Turan, Karim Bachar en Tatjana Scheck. Vlaams Parlementslid Yasmine Kherbache duwt. Maar ook Marc Swyngedouw prijkt op de lijst. De Leuvense professor stak zijn rood hart nooit weg, maar nu neemt hij voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Swyngedouw (1955) is als socioloog vooral bekend door zijn doorgedreven verkiezingsonderzoek. Maar de laatste jaren ergerde hij zich aan de manier waarop zijn stad werd geleid. Hij was een groot pleitbezorger van een samenwerking met Groen, die begin dit jaar strandde. Samen met Danielle Dierickx superviseerde hij Onze stad, inspiratie voor de stad van morgen, een ambitieuze reader met alternatieve voorstellen voor de stad.

Schooluitval

De SP.A zal de professor vooral in onderwijsvraagstukken uitspelen. ‘Ik wil opkomen voor de zwaksten op plaatsen waar het er echt toe doet. We moeten nu werk maken van een urgentieplan tegen de ongekwalificeerde schooluitval, samen met alle betrokken actoren in het onderwijs. In tien jaar tijd hebben naar schatting 14.000 jongeren zonder diploma het Antwerpse onderwijs verlaten. Scholen kunnen het verschil maken voor duizenden jonge (en minder jonge) Antwerpenaren,’ schrijft hij in een mededeling.

Swyngedouw, die in de Antwerpse wijk Zurenborg woont, is al jaren actief in het Antwerpse middenveld. ‘Als voorzitter van de Culturele Raad heb ik me ingezet om het culturele leven van de stad nieuwe impulsen te geven. Ik was ook voorzitter van Stad aan de Stroom (een organisatie die net voor de eeuwwisseling de stad opnieuw met de Schelde wilde verbinden, red.). Zo hebben we de heraanleg van het Eilandje, de Scheldekaaien en de Vlaams-Waalse kaai geïnitieerd en Nieuw Zuid op de kaart gezet. Samen met anderen stond ik ook mee aan de wieg van de regionale zender ATV.’