© Joren De Weerdt

VIDEO. Naar werk vertrokken en ‘s avonds plots geen huis meer: woning van gezin gecontroleerd ingestort

Het voorste deel van een woning in de Pastoor Haemelsstraat in Berlaar is donderdagavond gecontroleerd ingestort, de beelden daarvan vindt u verder in het artikel. Eerder op de dag hadden graafwerkzaamheden voor een bouwproject bij de aangrenzende grond ervoor gezorgd dat een zijmuur ernstig verzakt was geraakt. De bewoners, een koppel met twee jonge kinderen, zijn ongedeerd maar dakloos.

Bert Provoost

Het was even slikken voor de familie Goris uit Berlaar toen ze donderdagmiddag rond 13u verwittigd werden dat hun huis op instorten stond. Bij graafwerkzaamheden voor de bouw van een appartement op de naastgelegen grond was er iets misgegaan. “Ze hadden sleuven gegraven voor de fundering die later op de dag volgestort zouden worden met beton”, zegt Gert Creemers van brandweerzone Rivierenland. “De laatste sleuf tegen het huis van de buren werd met de hand uitgegraven. Blijkbaar is daarbij de steun van de zijmuur weggevallen en is de muur weggezakt.”

Aan de straatkant ontstond een grote spleet van bijna een meter breed waardoor omstanders recht in de living konden binnenkijken. Een lamp was door de spleet zelfs naar buiten gevallen. Het dak boog helemaal door. “Het was een kwestie van uren of dagen vooraleer het huis zelf zou zijn ingestort. Daarom hebben we voor de veiligheid geadviseerd om het gebouw gecontroleerd af te breken”, aldus Creemers.

(Lees verder onder de video)

Herinneringen en cash

De brandweer haalde op aangeven van de bewoners nog enkele waardevolle en emotionele zaken uit de woning. Het ging onder andere om papieren, wat cash geld en foto’s. Daarna begon een afbraakfirma onder toezicht van de brandweer met de afbraak. Heel wat buurtbewoners volgden de operatie, net als het getroffen koppel. Een tweetal uur later lag het voorste deel van de woning tegen de grond, waarna er opnieuw geprobeerd werd om nog enkele bruikbare zaken uit de brokstukken te redden.

“Dit is heel moeilijk te verteren”, klonk het bij bewoner Dimitri Goris. Het gezin was te zeer onder de indruk en wenste verder niet te reageren. Volgens Bruno Van Rompaey, vader van de bewoonster, waren ze er de dagen ervoor niet gerust in. “Ze hadden er geen goed oog in. Maar er is hen verzekerd dat er geen gevaar was. Blijkbaar was dat toch het geval. In de eerste plaats zijn we blij dat er niemand gewond is geraakt en dat het bij stoffelijke schade blijft. De rest zal wel opgelost geraken. Al blijft dit heel zuur. Ze zijn ’s morgens gewoon naar hun werk vertrokken. ’s Avonds hebben ze geen huis meer. Het doet heel raar om te zien hoe je eigen huis instort. Ik vind het verschrikkelijk voor hen.”

© Joren De Weerdt

Honderd jaar oud

Het huis is volgens buren makkelijk honderd jaar oud, maar het was nog grondig gerenoveerd in 1995 door de vorige eigenaars. Onder de muren lag geen betonnen fundering zoals dat vandaag gebeurt, het gebouw is destijds op de zavel gebouwd. Het hogere, achterliggende deel van de woning, waar onder andere de slaapkamers liggen, bleef wel gespaard. Via een raam kon de brandweer er nog naar binnen om wat kleren mee te nemen. De traphal naar het achterste gebouw ligt helaas in het ingestorte gedeelte.

Het koppel heeft twee zoontjes, van 3 en 7 jaar oud. “Het gezin kan de eerste twee nachten terecht in bedandbreakfast Fortuna Lenta in de Smidstraat. In het weekend zou dan een meer duurzame oplossing gevonden moeten zijn, waar we als gemeente mee voor willen helpen”, zegt burgemeester Walter Horemans (CD&V).

© Joren De Weerdt

Niet eerste keer

Het is niet het eerste incident tijdens bouwwerkzaamheden in Berlaar. Eind vorig jaar werden bij de bouw van een appartementsgebouw in de Kapellebaan bij de buren barsten, scheuren en zelfs verzakkingen vastgesteld. De bouw moest toen stilgelegd worden zodat er extra stuttingen geplaatst konden worden.

In 2010 stortte het huis in van een ouder koppel in de Misstraat na graafwerken. Niemand was thuis op het moment van het ongeval. Die woning werd na jaren wachten op het geld van de verzekeringsmaatschappijen opnieuw opgebouwd.

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt