EuroLeague basket (v) - Sopron verrast Yakin Dogü, zonder Ann Wauters, en vervoegt Ekaterinburg in finale

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zonder de aan de knie geblesseerde Ann Wauters verloor het Turkse Yakin Dogü vrijdag in de halve finales van de EuroLeague basketbal met 68-65 aan de Hongaarse thuisploeg Sopron. Dat vervoegt in de finale het Ekaterinburg van Emma Meesseman. De kwalificatie van Sopron voor de finale is een enorme verrassing. De Hongaren, die voor het eerst deelnamen aan de Final Four, konden rekenen op de Amerikaanse Yvonne Turner (19 ptn), de Spaanse Angela Salvadores (16 ptn) en de Servische Aleksandra Crvendakic (10 ptn en 11 rebounds). Een andere Servische, Jelena Milovanovic, zorgde voor de winnende driepunter op één seconde van het einde.

Yakin Dogü, vorig jaar winnaar van de EuroCup, nam ook voor het eerst deel aan de EuroLeague. Ann Wauters, die in december geopereerd werd aan haar meniscus, sukkelt nog steeds met de knie en speelde niet. Ook voor de troostfinale van zondag is ze hoogst onzeker.

Wauters blijft, met grote voorsprong, de topscorer in de geschiedenis van de EuroLeague. Met 3.771 punten leidt ze voor de Amerikaanse Diana Taurasi (3.200 punten). Het is voor ozne landgenote de twaalfde keer dat ze de Final Four van de EuroLeague speelt. Ze won de trofee al vier keer: met Valenciennes (2002 en 2004), Samara (2005) en Valencia (2012).

Eerder op de avond haalde het Ekaterinburg van Emma Meesseman het in de andere halve finale in een Russisch onderonsje van Dynamo Kursk. Het werd 84-77, met 19 punten en 8 rebounds van Meesseman. Meesseman, al laureaat in 2016 met Ekaterinburg, kan haar tweede EuroLeague veroveren in haar derde jaar bij de Russische club.

De finale van de EuroLeague wordt zondag om 20u00 gespeeld. De troostfinale is om 17u00.

bron: Belga