Videospeler inladen...

Wereldprimeur in Gent: paard met hartritmestoornis gered via mensentechniek

De Universiteit van Gent is er als eerste ter wereld in geslaagd een nieuwe techniek toe te passen om hartritmestoornissen bij paarden te genezen. Het gaat om een techniek die tot nog toe enkel bij mensen werd gebruikt. 

Het springpaard Diamond is nog niet helemaal de oude na de ingrijpende operatie die meer dan vier uur duurde. Maar het is wel van z'n hartritmestoornissen verlost door een gloednieuwe techniek die voor het eerst ter wereld werd toegepast door de dierenkliniek in Merelbeke (onderdeel van de Universiteit Gent).

Diamonds hart sloeg te snel en dat kon niet opgelost worden met een gewone pacemaker. Een techniek die wel zou helpen is ablatie, dat betekent zoveel als de cellen in het hart wegbranden die de stoornis veroorzaken. De techniek wordt al succesvol gebruikt bij mensen, maar bij paarden kon dat tot nu toe niet. Voor het eerst is de Universiteit Gent er dus toch in geslaagd om een paard met de techniek te behandelen. Met succes, trouwens, want Diamond zal volledig herstellen en opnieuw wedstrijden kunnen springen.  

Praktische bezwaren

De dierenkliniek in Merelbeke heeft de mensentechniek op paarden kunnen toepassen door samen met een producent naar oplossingen te zoeken. EĂ©n van de problemen was dat de katheters die gebruikt worden om hartcellen weg te branden niet lang genoeg zijn. Paarden zijn erg grote dieren met veel langere aders dan mensen, langere katheters zijn dus nodig om tot bij het hart te raken. Ook de monitoring van de operatie stelde problemen.

Bij mensen worden scanners gebruikt om het hart in kaart te brengen en de beschadigde zone op te sporen. Dat gebeurt heel precies omdat elke fout fataal kan zijn. Paarden passen echter niet onder de bestaande scanners. De dierenkliniek ontwikkelde daarom een techniek van videomapping. Via een echografie en een slimme katheter die door het hart zwerft en informatie doorspeelt, wordt er een 3D-model van het paardenhart gemaakt. Via dat model kan de te behandelen zone gevonden worden. Via een andere katheter wordt het beschadigde hartweefsel dan weggebrand. 

Wereldspecialist

Het paardencardiologieteam van de Universiteit Gent is al langer een wereldautoriteit. De patiënten komen uit heel de wereld. Ook Diamond heeft er al een hele reis op zitten. Het dier is vanuit Noorwegen naar Merelbeke gebracht. Als het helemaal hersteld is, mag het terug naar huis.

Hartritmestoornissen bij paarden komen erg vaak voor, meestal zijn ze vrij onschuldig, maar een snelle diagnose is wel belangrijk. Er werden eerder al technieken gebruikt met elektroshocks, maar die hielpen vaak maar tijdelijk. De nieuwe ablatietechniek biedt wel een permanente oplossing. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen