Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Kim Jong-un schreef zopas geschiedenis met een handdruk. En nog 6 essentiële feiten uit het ochtendnieuws

Kim Jong-un schreef zopas geschiedenis met een handdruk. En nog 6 essentiële feiten uit het ochtendnieuws
Beeld REUTERS

Een handdruk, maar wat voor één. Terwijl Noord-Korea enkele maanden geleden de wereld dreigde mee te sleuren in een nucleaire escalatie met de VS, reikt leider Kim Jong-un nu zijn zuiderburen de hand. En haast even historisch: de Belgische superster Stromae brengt eindelijk nog eens een nummer uit. Lees hier al het essentiële nieuws van deze ochtend.

Wat u moet weten

1. Klap voor IS: propagandasites offline gehaald

Het propaganda-apparaat van Islamitische Staat heeft een zware klap gekregen dankzij een internationale actie die woensdag werd opgestart. De operatie werd geleid door het Belgische federale parket, meldt Europol.

2. Fiscus richt vizier op bedrijfsleiders
De fiscus gaat dit jaar bedrijfsleiders extra controleren. Dat meldt De Tijd. De beroepsonkosten die ze inbrengen, zullen extra onder de loep worden genomen. "De bedoeling is om het gedrag van mensen en bedrijven aan te passen", zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën.

3. Wolken in plaats van lente dit weekend
Berg die terrasmeubelen en barbecuestellen maar weer even op. De lentezon wijkt de komende dagen voor grauwe, zwaarbewolkte periodes, en het voor velen lange weekend wordt op het vlak van het weer dus niets om vrolijk van te worden. 

4. Europese Unie verbiedt pesticide dat bijen doodt
Wat enkele maanden geleden al in de lucht hing, werd vandaag bevestigd: de Europese Unie stemde een totaal verbod op neonicotinoïden. Dat is goed nieuws voor de Europese bijenpopulatie die sterk werd uitgedund door het pesticide.

5. Ethische vragen nadat researchers brein van dood varken in leven houden
Onderzoekers zijn erin geslaagd om het brein van een varken 36 uur lang in leven te houden, nadat het dier was onthoofd. Hoewel dat veel mogelijkheden geeft om nieuwe ziektebehandelingen te testen, roept dit eerst en vooral ethische vragen op. 

Wat u ook wil weten

6. Was Trump Macron nu echt aan het 'vlooien'? Primatologen reageren
Het lijkt een duidelijk gevalletje van apengedrag: dat merkwaardige moment waarop Donald Trump voor het oog van de wereldpers wat roos verwijderde van de schouder van de Franse president Emmanuel Macron. "We moeten hem perfect maken. Hij is perfect", verklaarde Trump zijn actie (+).

Wat u ook wil weten
Beeld AFP

7. In Venetië moeten toeristen en inwoners over aparte wandelpaden
50.000 inwoners telt Venetië, maar dit weekend zullen naar verwachting meer dan 200.000 toeristen naar de Italiaanse stad afzakken om langs de smalle straatjes te kuieren en over de kanalen te varen. Daarom heeft de stad aparte wandelpaden voorzien tussen de grote toeristische trekpleisters zoals het beroemde San Marcoplein. Wie geen speciale kaart heeft, kan niet overal heen.