Kernreactor Doel 1 stilgelegd voor lek in nucleair deel

Door een lek in het nucleaire gedeelte is de reactor van de kerncentrale Doel 1 stilgelegd. Gevaar voor de omwonenden is er niet, maar de herstelling belooft wel geen eenvoudige klus te worden. De reactor blijft zeker stilliggen tot 1 oktober. Dat bevestigen Engie Electrabel en de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver aan onze redactie.

Guy Stevens

Het lek in het nucleair gedeelte van de kernreactor werd begin deze week ontdekt. Het situeert zich in de reactor, het hart van de kerncentrale.

“Het absolute rampscenario voor elke kerncentrale bestaat erin dat de reactor oververhit”, zegt Nele Scheerlinck, woordvoerster van de kerncentrale in Doel. “Om dat te vermijden, voeren we via verscheidene leidingen water aan naar het centrale deel, waar de 4 meter lange splijtstofstaven liggen. Het water koelt die af, wordt dan zelf opgewarmd tot 350 graden en stroomt de reactor weer uit.”

“Omdat we genoeg veiligheid inbouwen, zijn er ook reserveleidingen die ingeschakeld kunnen worden als er toch ergens een probleem zou zijn”, aldus Scheerlinck. “Bovendien ontstaan er door de hitte kristallen op de uiteinden van de splijtstofstaven, die we dan weer verwijderen door langs de andere kant koud water aan te voeren. In een van die leidingen is een klein lek ontstaan, stelden onze mensen vast omdat ze zagen dat er water verdween. We hebben dan even gezocht naar het lek en we hebben het gevonden.”

Geen gevaar

“Gevaar voor de omwonenden brengt dat niet met zich mee”, zegt de Beverse burgemeester, en bevestigt Scheerlinck. “Helemaal niet zelfs”, voegt ze toe. “Dat lek is echt heel klein. En er is zoveel veiligheid ingebouwd dat zoiets nooit voor problemen kan zorgen.”

De kernreactor werd stilgelegd door het personeel en sloeg dus niet automatisch af, wat gebeurt zodra de vele aanwezige sensoren onregelmatigheden vaststellen. “Een automatische stop was niet eens dichtbij. Dit is echt niets om ongerust over te zijn.”

1 oktober

De leiding met het lek moet nu veranderd worden. “En daarvoor moet de reactor natuurlijk stilgelegd worden”, aldus Scheerlinck. “Maar die leiding is er natuurlijk geen die je zomaar bij Gamma koopt. Het is een speciaal type, met een leveringstermijn van enkele weken.”

Omdat de reactor sowieso van 29 mei tot 1 oktober stilgelegd zou worden voor werkzaamheden om de levensduur van de centrale te verlengen, betekent dit dat de ‘pauze’ vanaf nu ingaat. “We bekijken nu hoe dat het best kan gebeuren. Op de plaats waar het lek is, is radioactieve straling. Je kan daar gewoon in staan, maar na een uur bereik je de straling die je normaal in een jaar mag binnenkrijgen om gezond te zijn. In Doel ligt die hoeveelheid op 10 millisievert, elders ligt dat op 20 of zelfs 50. Maar alleszins: er zal wel enkele uren in gewerkt moeten worden, dus we moeten de nodige voorzorgen nemen.”

Groen bezorgd

De politieke partij Groen is intussen niet te spreken over de nieuwe gebeurtenissen. Federaal fractieleider Kristof Calvo zegt bezorgd te zijn. “We vragen snel duidelijkheid. Minister Jambon moet Engie opvorderen om de situatie uit te klaren”, stelt hij. Calvo vindt ook dat de centrales hun houdbaarheidsdatum hebben overschreden en dat ze steeds minder zeker en veilig zijn.

Doel 1 en 2 behoren bij de oudste kerncentrales van het land. Ze zijn in 1975 in gebruik genomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen