Nieuwe fietsbrug loodst fietsostrade Antwerpen-Mechelen veilig over Singel

Pal naast de sporen van het station Antwerpen-Berchem is woensdag de nieuwe fietsbrug geopend die voortaan de fietsostrade F1 (Antwerpen-Mechelen) veilig over de Antwerpse Singel leidt. Ze maakt deel uit van een 600 meter lang traject dat de Roderveldlaan voortaan verbindt met het fietsparkeergebouw naast het station. Het fietspad op de brug is ruim 4 meter breed gemaakt om voldoende ruimte te geven aan fietsers met verschillende snelheden - door het toenemend gebruik van elektrische fietsen of pedelecs.

wowi

Elke werkdag steken volgens tellingen meer dan 5.000 fietsers het drukke kruispunt van de Singel en de Posthofbrug over in Berchem. Die situatie was niet alleen weinig verkeersveilig, het wachten aan de lichten betekende ook een stevige vertraging voor de fietsers. De provincie Antwerpen werkte daarom samen met de stad, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de NMBS een plan uit om een fietsbrug te realiseren over de Singel, gedeeltelijk parallel met de sporen van Antwerpen-Berchem.

Het project kostte de partners zowat 3,3 miljoen euro, al kon het ook rekenen op Europese subsidies. "Dit is fietsinfrastuctuur die echt het verschil maakt", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens (N-VA). "Fietsen wordt hier in één klap veel vlotter én veiliger. Een voorbeeld van goed besteed overheidsgeld, want het zal nog meer mensen verleiden om de fiets te gebruiken en de wagen aan de kant te laten." Aan de andere kant van het station plant het stadsbestuur intussen nog een tweede fietsbrug, ditmaal voor de fietsostrade F11 (Antwerpen-Lier) die nog in volle ontwikkeling is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER