Direct naar artikelinhoud
Bpost

2,4 miljard euro verlies aan beurswaarde voor Bpost: de schuld van de CEO?

Koen Van Gerven, in de hoek waar de klappen vallenBeeld REUTERS

Koen Van Gerven startte in 2014 ambitieus als topman van Bpost. Vandaag kijkt hij aan tegen een verlies van 2,4 miljard euro aan beurswaarde. Staat er een houdbaarheidsdatum op de topman?

Amper twee jaar na zijn aantreden, na het tumultueuze vertrek van Johnny Thijs, vroeg kersvers Bpost-CEO Koen Van Gerven PostNL ten huwelijk. Het waren de wintermaanden van 2016 en politiek Nederland stond op zijn kop. Hij wilde een sterke speler in de lage landen uitbouwen die vooral sterk moest staan in de groeiende markt van de pakjesdiensten. Het zegt iets over de ambitie en visie van Van Gerven.

Dat hij een blauwtje liep in Nederland kun je bezwaarlijk op zijn conto schrijven, maar het was wel het startsein voor een negatieve spiraal waarin de topman gevangen lijkt te zitten. Vandaag, twee jaar na die mislukte overname, lijkt Bpost in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Een blik op de beurskoers van het postbedrijf zegt veel. In amper twee maanden verloor Bpost 2,4 miljard euro van zijn waarde. De beleggers lusten het goede-huisvader-aandeel van weleer niet meer. Het vertrouwen in de top lijkt weg.

"Sociale onrust in een semioverheidsbedrijf is wel het laatste waar een CEO van droomt"

Beursafstraffing

Aanleiding is de moeizame transformatie van het klassieke brievenbedrijf naar een e-commercebedrijf. Van Gerven deed nochtans zijn best. Na de domper met PostNL trok hij spoedig op overnamepad, en kocht voor 700 miljoen euro het Amerikaanse Radial.

Te snel, en vooral te duur, klonk het snel. Het onlinedienstenbedrijf deed niet wat bij de overname werd beloofd: bijdragen aan de winst. Als gevolg van een groot klantenverloop en zware kosten moest Bpost die ambitie herzien. De Amerikaanse overname leverde afgelopen kwartaal slechts 1,5 miljoen winst op, terwijl een tienvoud werd verwacht voor dit jaar.

Van Gerven wordt op z'n eentje in de vuurlinie gestuurd, zo lijkt het

Het leverde Bpost bij de bekendmaking de grootste dreun op uit zijn beursbestaan, in één klap 1,5 miljard euro weggevaagd van de beurstabellen. De ietwat belabberde communicatie van de Bpost-topman hielp niet echt. Zijn analisten reageerden verbaasd op de zware beursafstraffing. Maar de vraag waar de raad van bestuur intussen zit, klinkt wel almaar luider. Van Gerven wordt op z'n eentje in de vuurlinie gestuurd, zo lijkt het.

'Sociale onrust'

Intussen raast de onlinetrein genadeloos voort en kalft de traditionele brievenpost verder af. De inkomsten dalen razendsnel, terwijl de kosten voor de tranformatie oplopen. Dat zorgt voor een onevenwicht dat Van Gerven moeilijk onder controle krijgt. Het gloednieuwe postverdeelcentrum Brussel X is operationeel een miskleun, klinkt het bij de vakbonden. De automatisering hapert, waardoor interimarbeiders manueel moeten overnemen, wat dan weer kosten en wrevel veroorzaakt. 

De sociale onrust wakkert aan, mede door de stijgende werkdruk. De aankondiging dat Bpost het catering- en onderhoudspersoneel wil uitbesteden, was de druppel die de emmer doet overlopen. Voor het eerst in lange tijd wordt gesproken over stakingen. Sociale onrust in een semioverheidsbedrijf is het laatste waar een CEO van droomt, al helemaal als er verkiezingen op til zijn. Voogdijminister Alexander De Croo (Open Vld), die Van Gerven steunt, werd meteen aan de tand gevoeld in het parlement.

Analisten wijzen er intussen op dat Bpost nog steeds een winstgevend bedrijf is, en ook de regering ontvangt een mooi dividend van zo'n 140 miljoen euro. Maar het is duidelijk dat Koen Van Gerven snel daadkrachtiger naar buiten moet treden.